Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Как да се защитим от Прегряване и Топлинен удар

Как да се защитим от Прегряване и Топлинен ударПрегряването и топлинният удар (известен още като слънчев удар) се получават от прекомерното излагане на слънце или на висока температура. Въпреки че повечето хора внимават да не прекалят, има случаи, когато могат да не дооценят силата на слънцето, например ако са на почивка в тропическа страна.

Симптоми

Прегряването се характеризира със слабост, виене на свят, гадене и схващане на мускулите от загуба на течности сол, докато топлинният удар е по-тежък, тъй като крие опасност от перманентно увреждане на мозъка, дори и смърт. Симптомите на топлинния удар включват липса на изпотяване, висока температура, учестен пулс, главоболие, притеснение, треперене и припадък.

Първа помощ

Най-често срещаният подход при оказване на първа помощ е пострадалият да се премести на сянка и да му се осигурят почивка, течности и охлаждане. Охлаждането може да е придружено от ледени компреси или увиване на пострадалия с мокър чаршаф. При тежки състояния се налага намесата на медицинско лице. Предполага се, че човекът е изпаднал в шок по треперенето, несвързаната реч и загубата на ориентация. Приемането на течности, съдържащи електролити, е важно. Те доставят на пострадалия калция, калий и магнезий, елементите, които трябва да бъдат попълнени бързо в организма му. Много фармацевтични компании продават тези напитки, но същият ефект може да се постигне с лимонов сок, зелени напитки, минерално вода или солена вода.

Хомеопатия

Основното хомеопатично лекарство за слънчев удар е беладоната. Хомеопатите я използват, когато симптомите включват пулсиращо главоболие. Лицето е зачервено и горещо, а крайниците – студени. Зеницата може да е разширена и човек се чувства по-зле, когато го докосват или когато легне.

Какво да се избягва

Най-лошото, което можете да направите на човек, поразен от топлина, е да му дадете алкохол. Някои хора са с впечатлението, че алкохолът ще го съживи, но в действителност той само дехидратира тъканите му.

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow Здраве Arrow Как да се защитим от Прегряване и Топлинен удар