Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Бойните изкуства в ежедневието

Бойните изкуства в ежедневиетоБойните изкуства навлизат в съвременното ежедневие като комплексно изкуство, съчетаващо самоотбрана, физическо здраве, релаксация и самодисциплина и все повече хора избират да се разтоварват от всекидневния стрес с нестандартни форми на релаксиране, сред които са и древните азиатски дисциплини за трениране на ума и тялото.

От една страна, ученикът тренира и калява тялото си. Целта е човек да става все по-бърз, силен, гъвкав, издръжлив, да развие естествено чувство за баланс, дистанция, пространствено разположение.

От друга страна, чрез постоянните упражнения на внимателно подбираните и постоянно подобрявани през вековете удари, блокове, хвърляния и т.н., се усвоява впечатляващ арсенал от смъртоносни техники, но - което е по-важното, ги превръща в рефлекс, който може да се прояви дори когато майсторът е хванат „по бели гащи". Учениците на великия Морихей Уешиба, създателят на айкидото, разказват, че с упоритите дългогодишни тренировки инстинктите на майстора се изострили до такава степен, че той усещал какво става около него дори насън.

Чрез тренировките по вин чун, карате, айкидо, джудо, тай дзи цюан, таекуондо, ескрима, муай тай, пенчак силат, нинджуцу, жиу-жицу, капоейра (макар последните две да са бразилски, а не азиатски) и още десетки други човек се научава насъвършен самоконтрол,ледено самообладание, духовна сила, спокойна преценка, смелост.

Последното, разбира се, изисква много години упорит труд. Не случайно популярното название на китайските бойни изкуства -„кунгфу", всъщност в превод означава именно това: „успехи, постигнати чрез упорит труд".

Третата форма на усъвършенстване - и може би най-важната, е дисциплинирането на ума. Чрез тренировките по вин чун, карате, айкидо, джудо, тай дзи цюан, таекуондо, ескрима, муай тай, пенчак силат, нинджуцу, жиу-жицу, капоейра (макар последните две да са бразилски, а не азиатски) и още десетки други човек се научава насъвършен самоконтрол,ледено самообладание, духовна сила, спокойна преценка, смелост.

Разтоварването и релаксирането също намират своето място в заниманията с бойни изкуства. Правилната тренировка и добрите съвети на сенсея помагат на ученика да изчисти от себе си агресията, болката, отчаянието, безверието, унинието, безволието и други болести на съвремието. Редно е да се подчертае - не да ги потисне, а наистина да се пречисти от тях.

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow Здраве Arrow Бойните изкуства в ежедневието