Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Скелетните мускули в човешкото тяло

Скелетните мускули в човешкото тялоСкелетните мускули в човешкото тяло са около 600, със състав, в който изобилстват белтъците; мускулната маса съставлява около 35 – 45% от общата телесна маса .

Ако сме добре информирани относно структурата и състава на мускулите, тяхната функция, механизма на съкращението им и процеса на хипертрофиране, ще разберем и ползата от силовата тренировка. Тя е от значение не само за състезателния спорт; добре оформените мускули допринасят и за приятната телесна визия, стабилен жизнен тонус и душевен комфорт и др. Само чрез системни силови тренировки с тежести ще можете да изградите така нужните за вас /във всяка възраст/ функционално дееспособни мускули; без силови тренировки никога няма да постигнете фитнес форма, която да ви импулсира за активен живот.

В спортната практика често се говори за мускулноизграждащото действие на стероидите. На всеки бодибилдер трябва да е ясно че употребата на стероиди без качествена тренировка, няма да доведе до желаните резултати по отношение на мускулната маса. Съветът ни е да не прибягвате към тях, защато постигането на по-бързи резултати, където

фактически е техния принос, не изплаща цената на застрашеното здраве. Фитнес означава преди всичко добро здраве и психофизиологичен баланс, а приноса на стероидите съвсем не е в тази посока. Големия спорт също не означава добро здраве, но фитнес формите на спортуване пък целят точно това. Нека всеки сам си направи сметката какво печели и какво губи и каква цена плаща за да постигне целта си. Ако ще стимулираме мускулния растеж, нека то да е с помощта на здравословни хранителни добавки, но не и със стероиди. Нека сега се върнем към човешките мускули.

Структура на скелетната /напречнонабраздена/ мускулатура - наименованието „напречнонабраздена” се определя от редуващите се по дължината на миофибрилите тъмни и светли ивици /оптично проявление/, породени от обстоятелството, че съкратителните белтъци в мускулите – миозин и актин, пречупват различно светлината; микроскопски, това се проява като напречнонабраздяване.

Всеки скелетен мускул е изграден от мускулни клетки (мускулни влакна – миофибри), групирани в снопчета по около 150-200. Отделната миофибра е обвита в съединителнотъканна мембрана, която й придава по-голяма здравина и осигурява нейното относително самостоятелно функциониране; отвътре влакното е изпълнено с протоплазма, която бива два вида: недиференцирана – притежаваща митохондрии и съдържаща белтъка миоглобин, ензими, гликоген, аденозинтрифосфат и креатинфосфат /АТФ и КФ/ и др.; и диференцирана – представляваща съкратителната част на миофибрата, съставена от 1000 и повече тънки нишки миофибрили, образувани от съкратителните белтъци миозин и актин. Миозиновите и актиновите нишки формират основната функционална единица на мускулното влакно – саркомер.

Състав на мускула – той съдържа около 70 – 80% вода и 20 – 25% сух остатък: 1. белтъци над 80% от сухия остатък, в това число съкратителни /миозин и актин/ и регулаторни /тропонин и др./, проявяващи афинитет към Ca-йони; миоглобин /аналогичен по функция на хемоглобина в кръвта/, миоалбумин, колагенни влакна и др.; 2. АТФ /около 0,01 %/, КФ /около 0,5%/, гликоген /0,5 – 2%/, млечна киселина /лактат/около 0,02% като продукт от метаболизма на въглехидратите и др.; 3. минерали /около 1%/ в свободно и свързано състояние /Na, K, Ca, Mg, P и др./; 4. различни ензими, участващи в разграждането на въглехидратите, белтъците, мазнините и др.

Типове мускулни влакна – реакцията на мускула зависи от типа влакна, от които е изграден. В морфологично, биохимично и функционално отношение са обособени: тонични влакна – осъществяващи бавни мускулни съкращения и фазични – осъществяващи бързи съкращения. А в зависимост от количеството миофибрили, митохондрии, миоглобин и др. се диференцират бързосъкръщаващи се /бели/ и бавносъкръщаващи се /червени/ мускулни влакна.

Типове мускулни влакна – реакцията на мускула зависи от типа влакна, от които е изграден.

Статията е взета от Спорт Нитритион Център

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow Тренировки и упражнения Arrow Скелетните мускули в човешкото тяло