Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

За мускулните крампи

За мускулните крампи Нормално мускулите се свиват, когато се използват, и се разтягат, когато движението е завършено или друг мускул се движи в противоположна посока. Ако мускул се свие силно, без след това да се отпусне, изпитвате болката от мускулните крампи. Те най-често се появяват нощем и засягат мускулатурата на долните крайници, особено на подбедриците и стъпалата. Обикновенно от крампи страдат по-възрастните хора, но понякога се срещат и при деца и се наричат „болки на растежа”.

Прочети още: За мускулните крампи

Навяхване на китката

Навяхване на киткатаКакво представлява навяхването на китката?
Навяхването на китката представлява увреждане на връзките на китката. Китката е съставена от много кости и няколко стави между тях. 

Всяка една от връзките, които поддържат тези стави и кости, може да бъде увредена и да се получи навяхване на китката.

Какви са степените на навяхване на китката?
Според тежестта на увреждането, навяхванията могат да се разделят в три степени: 
I степен (лека) - връзките на китката са разтегнати или имат микроскопични разкъсвания. 
II степен (умерена) - увреждането е по-тежко и някои от връзките на китката са частично разкъсани. 
III степен (тежка) - една или повече от връзките на китката са напълно разкъсани или изтръгнати от местата, където се залавят за костите.

Прочети още: Навяхване на китката

Сътресение на мозъка (комоцио)

Сътресение на мозъка (комоцио)

Мозъчното сътресение е най-честата закрита травма на мозъка. Тя се съпътства с или без краткотрайна загуба на съзнание и преходно разстройство във функциите на мозъка, което може да предизвика голям брой физични, когнитивни и емоционални проблеми. Мозъчното сътресение не води до увреждане на мозъчната тъкан. Липсват късни последствия и усложнения.

Какво може да причини сътресение?

Главният мозък, както и гръбначният, са потопени в гръбначномозъчна течност, чиято функция е да предпазва мозъчната тъкан от сътресение, т.е. тя служи като амортисьор. Въпреки това при по-силни или бързи механични фактори тази течност не е в състояние да предотврати травмата.

Прочети още: Сътресение на мозъка (комоцио)

Студено или топло при контузия

Студено или топло при контузия

Знаете ли кога да използвате лед и кога топлина при спортни травми? Повечето атлети налагат лед на контузията, но не всички са убедени, че знаят кога се слага топло. Следните инструкции ще ви помогнат да разберете.

Прочети още: Студено или топло при контузия

Упражнения против контузия на коленете

 

Упражнения против контузияна коленете

Има някои упражнения, които облекчават болката в коленете или помагат за възстановяване след травма. Те трябва да се правят внимателно и с много постепенно увеличаване на натоварването. Произходът на болката задължително трябва да бъде установен от специалист, който да назначи основно лечение.

 

1. При силни болки коленете колкото може по-често се прави следното: сяда се на една табуретка така, че ходилата да са стъпили на пода и с длан, леко сгъната като паничка, се потупва по капачките на двете колена (или по болящото коляно, ако боли само едното). Добре е, един цикъл да бъде над 100 потупвания, а упражнението да се прави колкото може по-често. Упражнението го знам от мой приятел, който има стара травма и досега не е открил по-добър начин да облекчава пристъпите на болка, да речем при лошо време.

Прочети още: Упражнения против контузия на коленете

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow Травми и контузии