Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Препоръки за уличния бой

Препоръки за уличния бой1. Не мигайте много по времена бой

Избягвайте рефлексното мигане когато някой замахне или хвърли нещо към вас по време на уличен бой. Дори мигване за части от секундата може да ви направи неподготвен за последващ удар. Мигането е вроден рефлекс. Човек мига по веднъж на всеки 2 до 10 секунди. Рефлекса може да бъде намален по време на уличен бой с тренировки. Например по време на спаринг се старайте да държите главата си напред и очите отворени, като избягвате ударите. За това се изисква време и разбира се кураж.

 2. Дишайте

Дишането е едно от най-важните и същевременно най-неспазвани неща по време на уличен бой. Правилното поемане на въздух освежава мускулите и увеличава силата на атаката. Честотата с която дишате ще ви помогне да върнете съзнанието си в състоянието преди боя. Винаги издишвайте когато нанасяте удар в уличен бой.

 3. Не анализирайте прекалено много противника

Никога не се заемайте с преценяване на способностите на противника по време на боя. Например не може да прецените уменията на някой с нож, само като видите начина, по който го е хванал. Винаги приемайте противника си за експерт във всички аспекти на уличния бой. Реагирането трябва да е на това, което той прави, а не на това което очаквате той да направи.

 4. Избягвайте гъвкави оръжия

Не се препоръчва използването на гъвкави оръжия, като вериги, колани и др. Повечето от тези предмети не са ефективни защото са трудни за контролиране при използването им, не могат да ви служат за предпазване, неможе бързо да ги дръпнете обратно назад, трябва да изпълните голяма траектория преди да нанесете удар с тях, отварят тялото ви за удари.

 5. Сведете брадичката надолу

Дръжте брадичката си леко надолу към врата. Това ще ви направи по трудна мишена за директни удари към очите, носа, челюстта, брадичката и гърлото. Но непрекалявайте със смъкването на брадичката твърде ниско. Може да се почувствате дискомфортно и това да забави техниката на ударите ви.

 6. Защитавайте централната си линия

Централната линия е дъвкана толкова много, че който не знае – по-добре да неидва в залата повече. На нея са някои от най-важните неща за пазене - очите, носа, брадичката, слънчевия слип и меките части. Най-добре предпазена е при правилна стойка и възможност за бързо движения на страни.

 7. Дръжте ръцете си горе

Избягвайте да сваляте гарда си при тренировки или уличен бой. Това ще остави открито лицето ви за удари или контраатаки в ръкопашен бой.Когато удряте с едната ръка винаги дръжте другата горе за да е готова да парира възможна контраатака.

 8. Запомнете важните зони за атакуване

Атакувайте в три важни зони на противника. Първата е главата, която включва очи, слепоочия, нос, брадичка и тила. Втората зона е врата, торса и меките части, които могат да попречат на правилното дишане. Те включват гърлото, слънчевия сплит, ребрата и меките части. Последната е краката и стъпалата, които определят мобилността на опонента. Тя включва бедра, колена, пищяли, ходила и пръсти.

 9. Запомнете важните разстояния

Има три важни разстояния при уличния бой. Разстояние за ритници - това е най-далечното разстояние от невъоръжен нападател. При такова разстояние се нанасят удари с крака. Разстояние за удари с ръце - това е средното разстояние, при което можете ефективно да нанасяте удари с ръцете. Разстояние за граплинг - то се състои и вертикално и хоризонтално. При вертикалното сте прави и можете да нанасяте удари с лакти и колена, главички и други техники. При хоризонталното сте на земята, при което освен предните удари се включват и ключове или задушаващи хватки.

 10. Разпределяне на тежестта

Не концентрирайте теглото си в една точка, когато сте изправени един срещу друг. Тежестта трябва да е равномерно разпределена по цялото тяло за да може да сте подвижни и бързи. По този начин ще имате и стабилност.

 11. Къде да гледате по време на бой

Има три важни фактора, които определят къде да гледате по време на уличен бой. Първия зависи от разстоянието, в което се намирате.Например дали сте в неутрална зона или се биете на земята или сте в разстояние за ритници или удари с ръце. Другия е точно в каква ситуация се намирате – с намаляваща ескалация или внезапна атака. Третия зависи от вида на уличен бой -въоръжен или ръкопашен. Ако е с оръжие то какво е то.

 12. Не подсказвайте намеренията си

Не подсказвайте несъзнателно какво смятате да направите.Това може да стане без да искате като например да изнесете ръката, с която смятате да удряте назад, да повдигате веждите си и да отваряте широко очите, да заемате бойна стойка, да повдигате рамена, да правите физиономии или да  поемате внезапно въздух.

 13. Усвоете седемте компонента на защитата в уличен бой

Седем са компонентите, които са необходими за да имате добра защита. Дистанцията е пространственото разстояние между вас и опонента.Стойката е стратегическата позиция, която сте заели по време на бой.Мобилността е възможността да сте подвижен и бързо да местите цялото си тяло,да се чувствате свободен и добре балансиран. Блокирането е всъщност защитата от ударите. Парирането е отклоняване на ударите пристигащи от опонента.Заобикаляне на ударите на съперника. Атакуването е самото нападение от ваша страна като с него поемате психически контрол или наранявате противника.

 14. Характеристиките на уличния бой

Трябва да познавате характеристиките на уличния бой за да сте максимално подготвен. Уличния бой е бърз и експлозивен. Уличния бой е непредсказуем и спонтанен. Уличния бой е грозен и брутален. Уличния бой е много опасен.Невъоръжения уличен бой обикновено се пренася на земята. Повечето улични бойците бият докато не падне единия от двамата. Уличния бой е кървав. Ритането се използва рядко в уличния бой. Комбинациите от удари обикновено са достатъчни за да се приключи един уличен бой. В уличния бой няма правила. Зяпачите се радват да гледат уличния бой. Винаги уличния бой е нечестен. Много улични битки свършват в съда.

 15. Опознайте оръжията на тялото си 

Има някои елементи от тялото, които са си оръжия. Когато са правилно тренирани те имат възможността да обезвредят и дори убият противника ви. Когато правите каквото и да било на улицата винаги имайте предвид, че действията ви трябва да са обосновани пред закона. Също така цялостната сила на удара зависи къде се нанася той и количеството сила влагана в него.

 16. Удряйте пръв в уличния бой 

Когато сте притиснати от опасен противник и няма място за сигурно бягство трябва да удряте пръв, като ударът трябва да е много бърз и точен.

 17. Уличния бой и полицията

След уличен бой най-вероятно ще се наложи да се изправите пред полицията. Полицаят може директно да се насочи към вас и да иска информация. Трябва да умеете да се въздържате от избухване и да знаете как да боравите със закона.

 18. Уличния бой не е еднакъв с граплинга

Повечето техники, които се преподават от бразилското джу-джицу или граплинга не са приложими в уличния бой.

 

статията е взета от Светът на Вин Чун

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow Основни умения Arrow Препоръки за уличния бой