Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Bruce Lee - граплинг умения

Bruce Lee - граплинг уменияМного е говорено за Брус Лий и неговите тренировки по граплинг, техника, умения и връзката му с неговото Джит Кун До. Както и да е, имената на известни световни граплери като Gele LeBell, Hayward Nishioka и Wally Jay винаги са се асоциирали като хора които или са учили граплинг от Брус Лий или са тренирали с него.

Брус Лий среща Джеси Гловър когато пристига в Америка през 1959 (на 19 год. възраст). Джеси изучава психология в университет и има опит в джудо и бокс. Той става първия ученик и помощник инструктор на Брус Лий.

"Брус ме попита дали знам нещо за другите бойни изкуства. Казах му, че съм се занимавал малко с бокс във ВВС и в момента се занимавам с джудо. Брус каза, че не е много запознат нито с Джудо нито с Бокс и ме помоли за демонстрация. Започнах демонстрацията с моето любимо хвърляне - Осотогари. Когато го хванах да го хвърлям очаквах малка съпротива. Скоростта на хвърлянето и липсата на съпротива от страна на Брус бяха причина той да падне много по-бързо от колкото бях предвидил и главата му за малко се размина с острия метален ръб на леглото. Замалко да го убия или осакатя, но Брус не показа никаква реакция. Той беше впечатлен от хвърлянето ми, но не хареса идеята да се държи за да го направи.
(Брус Лий между Уин Чун и Джит Кун До: 1976, Джеси Гловър)

Като човек който е учил граплинг, бях впечатлен от граплинг уменията на Брус Лий, особено във филмите му; Пътя на дракона където използва ключ на врата за да победи Чък Норис, началната сцена на Enter the dragon където прави армбар на Само Хунг

статията е взета от Светът на Винг Чун

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow Основни умения Arrow Bruce Lee - граплинг умения