Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Спортно училище „Тодор Каблешков” Стара Загора

Спортно училище „Тодор Каблешков” Стара ЗагораСпортно училище „Тодор Каблешков” Стара Загора e oсновано през 1973 г., и през 2013 г. направи 40 годишен юбилей. За тези години училището е дало на България и българския спорт световни, европейски шампиони и участници в олимпийски игри.

Възпитаниците на училището са участвали в 6 поредни олимпиади: Барселона 1992, Атланта 1996, Сидни 2000 ,Атина2004, Пекин 2008 и Лондон 2012 .               

От световни първенства са спечелени общо 48 медала:24 златни ,12 сребърни  и 12 бронзови.

Прочети още: Спортно училище „Тодор Каблешков” Стара Загора

Какво е ката в карате?

Какво е ката в каратеКата са определени поредици от техники, практикувани в различни посоки. Някои от техниките се изпълняват бързо, а други бавно, но всички те са носочени срещу въображаем пртивник. Всички кати са напълно завършени и основно започват и завършват на едно също място. Катите са едно безценно наследство на старите майстори към нас, което ни разкрава стратегията на бойното изкуство.

Без ката, карате би било лишено от "характер" и същност, защото, въпреки че катите са точно определени, начинът, по който се изпълнява една ката зависи най-вече от усещането, силата и интерпретацията на изпълняващия. Да се изпълнява ката, без индивидуалното изразяване на каратеката, е като да гледаш сив и скучен монолог на някой актьор. Това е истинското себеизразяване, чрез движенията, което дава ката. Ката е като стихотворение от техники - едно и също е за всички, но зависи как ще го пресъздадеш.

Прочети още: Какво е ката в карате?

Ръководство по Таекуон до - Пътят на здравия разум

Ръководство по Таекуон до  - Пътят на здравия разумМ. Трифонов и Б. Атанасов обединиха усилия и създадоха едно модерно ръководство по Таекуон-до.  Идеята за подобна книга съществува отдавна, но реализацията й стана възможна в последно време, след като се натрупа значително количество информация и снимков материал в уеб сайтовете от групата на Българска Таекуон-до Федерация /BUTF/.  Тази книга е насочена да запълни съществуващия вакуум при печатните издания /книгите/ на тема Таекуон-до.

Прочети още: Ръководство по Таекуон до - Пътят на здравия разум

Победи стреса

Победи стреса

Научете как да се откъснете от захвата на стреса и да държите под контрол живота си.
Най-доброто обяснение на понятието стрес, което имаме до сега, е било дадено от автора на книгата Защо зебрите не получават язви Робърт Саполски. Ако си нормален бозайник, стресът представлява 3-минутният терор в саваната, след който или всичко е свършило, или е свършено с теб.

Прочети още: Победи стреса

Препоръки за уличния бой

Препоръки за уличния бой1. Не мигайте много по времена бой

Избягвайте рефлексното мигане когато някой замахне или хвърли нещо към вас по време на уличен бой. Дори мигване за части от секундата може да ви направи неподготвен за последващ удар. Мигането е вроден рефлекс. Човек мига по веднъж на всеки 2 до 10 секунди. Рефлекса може да бъде намален по време на уличен бой с тренировки. Например по време на спаринг се старайте да държите главата си напред и очите отворени, като избягвате ударите. За това се изисква време и разбира се кураж.

 2. Дишайте

Дишането е едно от най-важните и същевременно най-неспазвани неща по време на уличен бой. Правилното поемане на въздух освежава мускулите и увеличава силата на атаката. Честотата с която дишате ще ви помогне да върнете съзнанието си в състоянието преди боя. Винаги издишвайте когато нанасяте удар в уличен бой.

 3. Не анализирайте прекалено много противника

Никога не се заемайте с преценяване на способностите на противника по време на боя. Например не може да прецените уменията на някой с нож, само като видите начина, по който го е хванал. Винаги приемайте противника си за експерт във всички аспекти на уличния бой. Реагирането трябва да е на това, което той прави, а не на това което очаквате той да направи.

Прочети още: Препоръки за уличния бой

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow Основни умения