Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Бойното изкуство Ба Гуа Джан

Бойното изкуство Ба Гуа ДжанВътрешната система Ба Гуа Джан - "Дланта на осемте триграми" се налага в края на династията Цин от патриарха Дун Хай Чуан. Тя се основава на принципите извлечени от "И Дзин" ("Книга на промените"), а за първосъздатели се считат даоиски отшелници от манастирите в планините Удан и Ъмей, в централен Китай.
В България стилът е внесен от майстор д-р Шън Фей, представител на пето поколение от школата "Лян", чийто основател е китайският майстор Лян Джън Пу, ученик на великия Дун Хай Чуан.


Майстор Шън Фей е наследник на първоначално създадената затворена система на обучение, в която е приел от своя учител - майстор Дзян Сюе Фан техническите похвати и специфично изпълнение, максимално съхранени от промените във времето.
Школата във Варна е създадена през 1998 година от група от първите ученици на майстор Шън Фей.
В клуб Ба Гуа Джан се преподават два бойни стила – Ба Гуа Джан и Тайдзи Цюан.

Ба Гуа Джан е характерен и неприличащ на нито един друг боен стил. Ба Гуа Джан, като бойно изкуство, се основава на принципа за непрекъсната промяна в отговор на вражеска атака, за надделяване над противника с ловкост, точност и лекота, а не с груба физическа сила. В основата на Ба Гуа Джан е ходене по кръг в няколко статични форми или при изпълняване на "дланта на промените", с цел добиване на вътрешна сила и лекота, физическа издръжливост и мекота.

Тайдзи Цюан е вътрешен боен стил изграден върху принципите на И Дзин и философията на Лао Дзъ. Целта на Тайдзи Цюан е да се постигне вътрешен мир и дълбок покой. Вътрешните методи, които се използват са стояща медитация – джан джуан и динамична медитация, свързана с бавно изпълняване на външни форми. Това генерира и помага на вътрешната енергия Ци да се движи правилно, което прави тялото здраво, духът силен и млад, а в бойно отношение, ударът да е едновременно мек като памук и твърд като желязо.

При тренировките се използват упражнения по двойки и бутащи ръце – туй шоу, с които учениците откриват бойните приложения на формите и усещането за вътрешна енергия.

 

статията е взета от Клуб Ба Гуа Джан

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow История на бойните изкуства Arrow Бойното изкуство Ба Гуа Джан