Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

История на капоейра

23858_111970988830901_100000540015753_181134_2065150_n1Не е правилно да се счита, че капоейра е привнесена с робите от Африка. В Африка също не съществува капоейра във вида и, в който я познаваме днес. Дори сведенията за прото-формите и са съмнителни. Мнозинството капоейра учители казват, че тя е базирана на ритуал, наречен Н`Голо (Енголо) от племената в районите Мукупе и Мулондо от Южна Ангола. Самият ритуал е описан от Neves e Sousa, художник от Ангола, и представлява приемането на момчетата в групата на възмъжелите възрастни. Представлява танц, чиято цел е да се удари лицето на противника със стъпало. Но дали наистина точно този ритуал е залегнал в основите на капоейра или бойно умение не може да се докаже със сигурност. Документирана историята на капоейра почти не съществува. Повечето документи свързани с робството са унищожени при приемането на Републиката през 1880 в Бразилия.

Това, което се знае със сигурност е, че в Африка е имало мощни царства със силни войски, които със сигурност са притежавали бойни умения. Другото, което е сигурно е, че португалците са вземали роби от определени райони на Африка, с които са имали или колониални или търговски отношения и в плантациите са се стремели да смесват роби от различни племена, за да избегнат възможността робите да общуват нормално помежду си и евентуално да организират бунт. Интересен факт е или по-скоро тъжен, че някои африкански крале са продавали военнопленниците си на португалците, като са считали, че тези мъже ще бъдат върнати по родните им места, след като “отслужат” дълга си. Такъв е бил обичая в Африка. За съжаление робите са умирали в рамките на 5 години от непоносимите условия на живот и труд и малцина са доживявали да възвърнат свободата си. Разбира се, не са имали пари за транспорт обратно до Африка.
Може би никога не си се питал, но е интересен факта, защо белите избират африкански роби, а не ползват местното население. Индианците са познавали региона добре и са бягали по-лесно. Не са познавали обработката на земята, за това не са били годни за работа. Комбинирано с болестите, които европейците са им натресли, индианците са измирали лесно. Поради тази причина европейците са се принудили да си намерят годни работници.
Робите разбира се са се опитвали да бягат. Дори има период в историята на Бразилия, в който са успявали да направят собствени градове царства в джунглите (киломбос). Там освен избягали роби, се появявали и бели авантюристи и индианци-търговци.
Втората теория за възникването на капоейра е свързана с тези киломбос. Но като си помислиш, че избягалите роби е трябвало да се бият срещу въоръжени с мускети войници, вероятността да са избрали бойно изкуство “с гола ръка” е неправдоподобна.

И какво се получава – имаме войни, които са принудени да оцеляват и жадуват за свободата си. Имаме и ритуали от различни племена, които понякога са войнствени, понякога доста миролюбиви, но всичките те са съпроводени с музика. От тях се е зародила и капоейра. Тя със сигурност е била много различна от тази, която познаваме днес. През вековете е еволюирала, привнасяйки умения от други бойни изкуства или бойни умения – индианските борби и ползването на ножовете, португалските и европейските умения на моряците за боравене с нож и палка, африканските акробатични поваляния с крака и т.н. и т.н. Бели, черни, червени, жълти, всички те са оставили по нещо в капоейра. Но до 1938г. капоейра в Бразилия се счита за афро и е забранена. Поставена е извън закона и наказанията за практикуването и са от налагания с бич, до заточение на остров Нороня (нещо като Алкатрас). Едва националистическото движение в страната и търсенето на национална идентичност върху световната карта реабилитира капоейра и я поставя на сцената като бразилско бойно изкуство.
Такава е съдбата не само на капоейра. Такава е съдбата и на самба-та примерно, на карнавала. Макар, че танците са били реабилитирани доста по-бързо от капоейра. Все пак славата на капоейра е била “занимание за вагабонти, маргинални елементи, политически противници (на републиката), бандити и всякаква криминална измет”. Времето и историческият момент са подходящи, а и две харизматични личности са налице, за да бъде изчистена капоейра от срамната и слава. Двамата “патриарси” Местре Бимба и Местре Пастиня успяват да съживят почти напълно унищоженото изкуство. В началото на 20в. капоейра е останала да съществува само в щата Баийа и то в най-игривата и миролюбивата и форма.

Добре, това е историята на капоейра, но какво става на останалите места, където има африкански роби? В Южна Америка, освен капоейра възникват и други бойно-танцови форми – Данмие и Ладжа са пример за това. Те идват от Ямайка и Мартинике (Карибите) и са по-нагоре от Бразилия.

В Куба пък възниква Мани (пак същия линк, но не мога да намеря видео http://ejmas.com/jalt/2006jalt/jcsart_Svinth_0106.html).

Защо в Северна Америка няма такива бойни форми? Ами там и самба няма, нито великолепните кубински ритми. Действителната причина са не робите, а робовладелците и колко стегнат е бил юмрукът им или колко хлабав. На Юг робовладелците все пак са позволявали на робите си да се отпускат в неделния ден и да танцуват традиционните си танци. Да, покръствали са ги, но не са изтривали напълно старата им вяра. Така са се родили сантерия и кандомлбле (синкретични религии) или страшното вуудуу. В Северна Америка англичаните са били твърде много пуритани и са налагали властта и вярата си по-категорично. Интересно е, че непрекъснатите воини с индианците не са им пречили. А може причината да е това, че в началото за роби са вземали само мъже… Честно казано не знам. Явно англо-американците са били по-ефективни в борбата си със старата традиция от Африка. Не вярвам причината да е толкова различните африкански племена, от които са вземали роби.
И колкото повече го мисля, толкова повече имам чувството, че причината е Християнството.

статията е взета от www.capoeira-bulgaria.net

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow История на бойните изкуства Arrow История на капоейра