Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Вашите енергийни храни

Вашите енергийни храниВъглехидратите имаха лоша слава в миналото, но всъщност са в основата на всеки пълноценен режим на хранене. Важното в случая е да се приемат богати на влакнини сложни въглехидрати вместо прости.

Въглехидратите са основните компоненти на здравословната диета. Те осигуряват енергия на организма, като се преработват и превръщат в глюкоза. Глюкозата в кръвта се нарича още кръвна захар. Ако ограничите приема на въглехидрати, част от приеманите белтъчини и малка част от мазнините ще се метаболизират до глюкоза, за да се поддържа постоянно нивото на кръвната захар, което всъщност е сложен и изтощителен процес. Много по-здравослов-но е да доставяте необходимата енергия на организма под формата на въглехидрати, но от правилния вид.

Те се разделят на два основни вида -прости и сложни. Примери за прости въглехидрати са белият хляб, белият ориз, макаронените изделия и рафинираната захар. Сложните въглехидрати включват храни като пълнозърнест хляб, кафяв ориз и зърнени закуски, при които е запазен хранителният зародиш и богатата на влакнини външна обвивка на зърното. Богатите на скорбяла зеленчуци като царевицата и варивата съдържат много хранителни вещества и влакнини и малко захар. Постарайте се да приемате три порции пълнозърнести храни на ден, за да подобрите здравословното си състояние.

Ограничената консумация на сложни въглехидрати и твърде големият прием на продукти от рафинирано брашно повишават риска от захарен диабет. Все още не е разкрит механизмът, по който пълнозърнестите храни предпазват организма ни, но със сигурност са много по-полезни от белия хляб. Той се приготвя по технология, при която се отстранява голяма част от ценната външна обвивка на зърното, където се съдържат много влакнини, витамин Е, фолиева киселина, витамин В6 и други хранителни вещества, които имат все по-голямо значение с напредването на възрастта.

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow Храни Arrow Вашите енергийни храни