Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Грипът е кратко, но опасно заболяване

gripС д-р Анелия Гоцева, главен асистент в Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина, МУ – София, разговаря Петър Галев

- Д-р Гоцева, има ли ръст на респираторните инфекции в края на ноември и началото на декември?
- Отчитаме повече болни с респираторни вируси, но все още грипът не е дошъл в България. От изпратените проби в националната референтна лаборатория само две се оказаха положителни за грип тип „В”.

 - А кога да очакваме мощната грипна вълна?

- Периодът варира, но за нашата страна обикновено епидемията се разгръща в края на декември, януари и началото на февруари. В рамките на България областите отчитат пик на заболяемостта по различно време, но става въпрос за интервал от една-две седмици.

- Има ли смисъл да се прави разграничение дали даден пациент е болен от грип или от други вируси, обобщавани най-често като настинка?
- Категорично, защото много от другите респираторни вируси са неприятни, но не са такава заплаха за здравето, каквато може да бъде грипът. Той е едно сериозно заболяване и неслучайно всяка година взима жертви, дори и сред по-младите хора. По принцип грипът при повечето хора се самоограничава и преминава за около 7 дни, ако не даде усложнения. Но има особено застрашени групи – пациентите с определени хронични заболявания като диабет, бъбречна недостатъчност, белодробни и сърдечно-съдови проблеми, както и малките деца. Грипът се характеризира с епидемично разпространение, контагиозният индекс е почти 100 процента, което означава, че огромното мнозинство от хората, в чийто организъм вирусът е попаднал, се разболяват. Заради това лесно разпространение за болестта и опасността от тежко протичане и усложнения се налага пациентите да останат на легло, да търсят лекарска помощ и да започнат навреме адекватно лечение.

- Нека да припомним най-характерните грипни симптоми. 
- Грипът има точно определено остро и внезапно начало, дори много от хората могат да посочат точния час, в който са почувствали, че са болни. Започва с рязко повишаване на температурата до 39 – 40 градуса, придружено от втрисане, болки по мускулите и ставите на цялото тяло, тежка отпадналост и общо неразположение. Често се явяват и болки в гърлото, суха, дразнеща, мъчителна кашлица.

- Все още има хора, които бързат да прилагат самолечение с противотемпературни таблетки и антибиотици...
- При температура над 38 градуса е оправдано веднага да се вземе антипиретик, но е грешка при грип да се започва с антибиотик, защото това е вирусно заболяване, срещу което антибиотиците не работят. Ако възникнат съпътстващи бактериални усложнения, тогава лекарят ще назначи антибиотик. Важно е всеки пациент да бъде прегледан от личния си лекар или от инфекционист.

- От много време срещу грипа се прилагат специфични лекарства, които атакуват самия вирус. Какво е тяхното място в лечението?
- Неслучайно Световната здравна организация препоръчва при грип да се започва лечение с антивирусни препарати. В България още от 1971 г. успешно се прилага ремантадин. Той е срещу грипен вирус тип „А”, който е реалният причинител на епидемии, а предизвиканите от него заболявания се характеризират с по-тежко протичане. Достъпни са и други препарати. Целта на специфичната терапия е да се прекъсне вирусната репликация, което се постига най-успешно до 48 часа от началото на симптомите. Затова противовирусните лекарства трябва да се започнат максимално рано и в препоръчаните от производителя дози.

-  Може ли например ремантадин да се приема профилактично против грип?
- Да, това се препоръчва при рискови пациенти, които са изложени на опасност от заразяване, при хора, които не са имунизирани, и, разбира се, в период на епидемия. Ако в семейството има болен от грип, тези, които са в контакт с него, могат да приемат профилактично препарата. Максималният профилактичен прием е до 30 дни по една таблетка от 50 милиграма веднъж дневно.

- Едно от най-големите притеснения по време на грип е високата температура. Как да се борим с нея?
- Повишаването на температурата в случая е средство на организма за борба с вирусите. До 38 градуса не следва да се предприемат мерки. Над тази температура се приемат антипиретици, но в допустимите еднократни и максимални дневни дози. Често хората не осъзнават, че препарати с различни търговски имена всъщност съдържат едно и също активно вещество и така могат да предозират противотемпературните лекарства. Не трябва да се изоставят и физикалните методи за сваляне на температурата – обвиване с хладни кърпи, поставяне на мокри чорапи, прием на хладни (но не ледени) течности.

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow Здраве Arrow Грипът е кратко, но опасно заболяване