Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Срещу ставни проблеми - природни средства

pred-kompaД-р Росица Шейтанова, физиотерапевт

Най-честата причина за хронични болки в ставите и мускулите при млади хора са обездвижването от седене пред компютъра, неудобна поза на стола, нефизиологична височина на бюрото или неправилно положение на монитора. Това води до мускулен дисбаланс, гръбначни изкривявания, а вследствие на това - ранни дископатии, плексити, радикулити, причиняващи упорити болки във врата, кръста и гърба.

При по-възрастни хора хроничната ставна болка е вследствие на ошипяване или недолекувани дископатии в по-млада възраст. Разбира се, има много други заболявания, които протичат със ставна болка, но диагностиката трябва да се извършва от лекар специалист – ортопед, невролог, ревматолог, физиотерапевт и т.н.

В острия стадий на оплакванията лечението обикновено започва с нестероидни противовъзпалителни средства. Те са лекарства с бързо действие, които намаляват болката и ставно-мускулното възпаление. Но приемът им трябва да е максимално кратък. Дълготрайната им употреба води до дразнене на стомаха, обостряне на язви и гастрити,  повишаване на артериалното налягане при хипертоници, привикване и липса на ефект. Тогава една от алтернативите е физиотерапията. Този метод на лечение се поема и от здравната каса, и от доброволните здравноосигурителни фондове. Първо се прави преглед при лекар - специалист физиотерапевт, след което обикновено се назначава десетдневен курс за лечение – физиотерапия. Тя е безвредна, без странични действия. Може да се прилага няколко пъти годишно – на десет- или повече дневни курсове по преценка на лекаря.

Физиотерапията атакува локално причината за болката и така замества необходимостта от продължителен прием на нестероидни противовъзпалителни средства. Един от съвременните методи, с които физикалната медицина разполага при проблеми с опорно-двигателния апарат, са ултразвук и лечебно-възстановителни масажи с естествени билкови масла (примерно NеOх олио и други, попитайте в аптеката). Чрез тези методи маслото се втрива в дълбочина и създава лечебно депо в кожата. Този ефект може да се постигне при минимум 10-дневен курс ултразвук или продължително мазане (1-2 месеца) вкъщи на болното място. Тези методи на лечение са напълно безвредни, без никакви противопоказания. Прилагат се дори при хора с тежки заболявания.

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow Здраве Arrow Срещу ставни проблеми - природни средства