Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Контролираният диабет не пречи на спорта

dieta-pri-diabetЛекарите са категорични, че редовните физически занимания са от голяма полза при пациентите със захарен диабет. Спортът помага за нормализиране на теглото, понижава мастите в кръвта и регулира кръвното налягане. Същевременно не трябва да се забравя опасността от прекомерно намаляване на нивото на кръвната захар (хипогликемия). Затова всеки пациент е добре да се консултира с лекаря си какъв тип и с каква интензивност физически упражнения може да прави. 
При захарния диабет обмяната на въглеводородите е нарушена. Ако храненето и дозите на антидиабетните лекарства не са съобразени с физическата активност и упражненията започнат при нормални нива на глюкозата – до 6 ммол/л, мускулната работа ще доведе до хипогликемия. Но ако преди тренировката кръвната захар е малко над нормата, след натоварването тя ще се нормализира. За съжаление нещата не са така прости и еднозначни. Глюкозата може да постъпи в клетките само при адекватно количество и нормална чувствителност на тъканите към инсулина. Ако физическите натоварвания са съчетани с недостиг на този хормон, енергията в организма започва да се образува за сметка на разграждането на мазнините. Но този процес е свързан с отделянето на ацетон. Затова при по-висока изходна кръвна захар – над 13 ммол/л сериозните физически натоварвания са противопоказани заради опасността от кетоацидоза.

Важно е всеки пациент с диабет да определи как организмът му реагира на упражненията, за да се предвиди съответният хранителен и лекарствен режим. На първо място трябва да се измерва кръвната захар преди, по време и след тренировка. Ако изходните стойности са нормални или ниски, трябва да се приеме малко количество бавно усвояващи се  въглехидрати – варива, ябълки, хляб. Освен това винаги трябва да има подръка и захарни сиропи, шоколад, вафли, за евентуална реакция при по-драстично спадане на плазмената глюкоза. А това може да се случи и до няколко часа след физическите упражнения.

Що се отнася до типа спортни занимания, които се препоръчват на хората с диабет, най-добре е да се избират аеробни натоварвания – плуване, бързо ходене, тичане в продължение на 30–60 минути. 

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow Здраве Arrow Контролираният диабет не пречи на спорта