Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Потребности от витамини при спорт

Потребности от витамини при спортВитамините са обект на голямо внимание в областта на спорта, поради предполагаемата им роля за увеличаване на физическата издръжливост. Използването на витамини като добавки към храната под формата на таблетки, капсули или сиропи е много популярно, като понякога приемът им стига до извънредно големи количества, надвишавайки средните дневни потребности от 10 до 100 пъти. Това създава рискове от токсично въздействие на някои витамини, особено на мастно разтворимите, при които границите на безопасен прием са значително по-тесни от тези на водно разтворимите витамини.

Няма достатъчни и сигурни доказателства обаче, че потребностите от витамини са по-високи при физически натоварвания в сравнение с тези при ниска и умерена физическа активност. Това е свързано с факта, че витамините от В група, които са съставни части на ензимите, взимащи участие в енергийната обмяна се използват повторно в метаболитните реакции. Също така, мастно разтворимите витамини (А, Д, Е, К) се натрупват като резерви в организма, които се използват при необходимост, а загубите на водно разтворимите витамини (витамин С и витамините от В група) с потта, даже при екстремни физически натоварвания са минимални. 

Разбира се, граничен или нисък прием на витамини предизвиква намаляване на физическите възможности, дори води до определени заболявания. По-голямата хранителна консумация при хората, упражняващи някакъв спорт или тези, на които работата им е свързана с високи физически натоварвани, обаче обикновено води до достатъчен прием на витамини с храната. Няма доказателства, че допълнителният прием на витамини от добре хранени спортисти може да доведе до увеличаване на физическата издръжливост. 

Kоличествата на антиоксидантните витамини, които се приемат с храната са напълно достатъчни
Установено е, че физическата активност е свързана с натрупването на свободни радикали в скелетните мускули. Счита се, че големите физически натоварвания и особено интензивните и продължителни тренировки водят нарушаване на баланса между процесите на натрупване на свободни радикали и процесите на тяхното обезвреждане или до така наречения “окислителен стрес”, който може да предизвика увреждане на тъканите. Това е причината при такива ситуации да се препоръчва допълнителен прием на витамини с антиоксидантно действие, като витамин Е, витамин С и бета каротин. Няма единно мнение, обаче и по-този въпрос. Установено е, че нивото на антиоксидантните ензими при атлетите е високо, което се свързва с физиологична адаптация. Ето защо, много от специалистите считат, че количествата на антиоксидантните витамини, които се приемат с храната са напълно достатъчни. 

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow Здраве Arrow Потребности от витамини при спорт