Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Универсални препоръки срещу детското затлъстяване

Универсални препоръки срещу детското затлъстяванеЗатлъстяването на нацията ни започва от детска възраст. Нездравословната храна, липсата на движение и режим на спане смъкват границата на този процес под 5-годишна възраст, където всяко трето дете е с наднормено тегло, алармират диетолози.

Само за десет години затлъстелите българи са се увеличили с 10%, сочат данни от национално изследване на Педиатрична болница в София, проведено миналата година в 36 произволно избрани училища в страната.


Зад явлението детско затлъстяване стоят цял списък от фактори, включително големите порции храна, небалансираният режим на хранене, недостатъчната физическа активност, неправилният сън, слабата информираност на родителите.

Това е изводът на американските учени от института по медицина, който публикува отчет за политиката, предотвратяваща затлъстяването сред децата под 5 години. Статистиката в Щатите също е тревожна: над 10% от американчетата са с наднормено тегло. Ситуацията не е безнадеждна, защото в ранна възраст на детето все още може да се влияе.

Зад явлението детско затлъстяване стоят цял списък от фактори, включително големите порции храна, небалансираният режим на хранене, недостатъчната физическа активност, неправилният сън, слабата информираност на родителите.

Проблемът, който вълнува американските лекари е навикът децата да пият енергийни напитки и сокове със захар. При това те пият постоянно, през целия ден, сочат данните. Трупайки килограми, децата „набират” и повишен холестерол, както и проблеми, свързани с диабета. Забавя се обмяната на веществата, което вече никоя диета не може да предотврати. Наднорменото тегло дава силен отпечатък и върху психиката, алармират и психолозите на свой ред.
Това дало повод на американските експертите да обнародват препоръки за родителите, които трябва да помогнат за запазване на теглото на децата си в нормите за дадената възраст.

Ако самите родители страдат от затлъстяване, детето им има всички шансове да тръгне по техния път. Затова още по време на бременността майката трябва да се грижи за собственото тегло. По време на бременността рискът от затлъстяване при детето се повишава от натрупването на килограми и диабет при майката, поясняват учените. Затова не бива да ядете за двама, както се внушава на много бъдещи майки!

Наднорменото тегло дава силен отпечатък и върху психиката, алармират и психолозите на свой ред.

Бебетата трябва да се хранят по определена схема. Изследванията показали, че ако започнете да захранвате бебето с твърда храна още преди четвъртия месец, вероятността от затлъстяване се повишава. 
Детското хранене, за разлика от кърменето, се отразява на обема на приеманите калории и провокира преяждане.

По-големите деца трябва да се наблюдават и от специалист, тъй като родителите не винаги преценяват правилно детето си. В съзнанието на много от тях се е настанил стереотипът: пухкавото бебе е по-здраво. Това въобще не е вярно. Ето защо е важно още в предучилищна възраст да научите детето си да спортува, съветват педиатрите. И най-важното е родителите да дават пример сами, като привикнат детето си на правилен режим на спане. Защото децата, които не се наспиват, по-често страдат от затлъстяване, категорична е статистиката.

Ето защо е важно още в предучилищна възраст да научите детето си да спортува

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow Здраве Arrow Универсални препоръки срещу детското затлъстяване