Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Полезно ли е кафето?

Полезно ли е кафето?Над 18 000 проучвания са разглеждали употребата на кафе през последните няколко десетилетия. Напоследък все повече и повече отчитаме реалните ползи за здравето на консумиращите кафе, но те ​​трябва да бъдат съпоставени с възможните негативни  последици, особено в по-високи дози. Идеалната "доза" винаги е трудно да се определи, тъй като вижданията на хората за"чаша кафе" варират широко, също както размерите на чашите за кафе. Но добрата новина е, че много от предимствата са свързани с 2 до 4 чаши на ден "и това е, което повечето американци пият така или иначе", отбелязва Джо Винсън, Ph.D. и експерт по кафето в Университета в Скрантън, Пенсилвания. Ето някои интересни констатации:

Кафето е полезно за мозъка

Между 1 и 5 чаши кафе дневно могат да намалят риска от деменция и болестта на Алцхаймер, както и болестта на Паркинсон. Как? Антиоксидантите в кафето, могат да предотвратят някои увреждания на мозъчните клетки и да стимулират невротрансмитерите, участващи в когнитивната функция. Предварителните изследвания са отбелязали, че с повишаването на приема на кафе (или чай) , случаите на глиом, вид рак на мозъка, проявяват тенденцията да намаляват. Някои изследователи спекулират, че съединенията в тях активират ДНК-ремонтиращ белтък в клетките, евентуално предотвратявайки увреждане на ДНК, което може да доведе до образуване на ракови клетки.
Кафето е полезно за мозъка

Кафето побеждава диабета

Изследванията свързват честата консумация на кафе (4 или повече чаши на ден) с понижен риска от развитие на диабет тип 2. Учените подозират, че антиоксидантните съединения в хлорогеничната киселинаc може да повишат чувствителността на клетките към инсулина, който помага за регулиране на кръвната захар. Докато голяма част от изследванията не съобщават дали кафето е приготвено с кофеин, безкофеиновото кафе може да бъде дори по-добре, тъй като други проучвания са установили, че кофеинът води до притъпяване на инсулиновата чувствителност.
Кафето побеждава диабета

Кафето има сърдечни ползи

Някои проучвания показват, че консуматори на 1 до 3 чаши кафе дневно по-рядко получават инсулт, отколкото непиещите кафе. 
Антиоксидантите в кафето потушават вредните възпалителни ефекти върху артериите. Изследователи спекулират, че съединенията биха могли да повишат активирането на азотен оксид, вещество, което разширява кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане.
Кафето има сърдечни ползи

Кафето се грижи за черния дроб

Изследванията в областта са ограничени, но се оказва, че колкото повече кафе пият хората, толкова по-ниски са случаите на цироза и други чернодробни заболявания. В анализ на девет проучвания е установено, че увеличение с 2 чаши на ежедневния прием на кафе е свързано с 43% по-нисък риск от рак на черния дроб. Възможно обяснение: кофеинът и антиоксидантите и кафеените киселини могат да предотвратят възпалението на черния дроб и потискат раковите клетки.
Кафето се грижи за черния дроб

Кафето причинява раздразнения

Чувствителните към кофеина могат да изпитат раздразнителност и безпокойство при високи дози. Химичният състав на кофеина прилича на аденозина - химикал, свързан със съня и отпускането на кръвоносните съдове. Кофеинът се свързва с рецепторите на аденозина и пречи на усвояването му, заради което активността на нервните клетки се увеличава, кръвоносните съдове се свиват и получавате ободрителния желан или нежелан ефект. Повече за кофеина може да прочетете встатията ни за енергийните напитки.
Кафето причинява раздразнения

Кафето може да съдържа холестерол

Нефилтрираното кафе, като това, направено с френска преса или по турски, съдържа високи количества кафестол - съединение, което може да повиши нивата на LDL (лошия) холестерол. Пийте филтрирано кафе.
Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow Здраве Arrow Полезно ли е кафето?