Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Стресът и напрежението в спорта

Стресът и напрежението в спортаУчените са разкрили един прост трик, който може да помогне на спортистите да запазят хладнокръвие по време на най-напечените моменти от играта. Техният съвет, за да се избегне чувството за задушаване и загуба на самоконтрол "под пара", е да стиснете юмрукс вашата недоминираща ръка. Резултатите се появяват в Журнал по експериментална психология. В проучването десноръки спортисти, които стискат топка или юмрук с лявата си ръка преди състезанието е по-малко вероятно да "откажат", когато са под напрежение.

Това е, защото лявата част на тялото се контролира от дясната страна на мозъка. Задушаването и дискомфорта под напрежение, изглежда, са причинени от активирането в лявото полукълбо, което контролира ключови области на мозъка, които да ни помогнат да овладеем психиката си, когато сме застанали "пред дулото".

"Сканирането на мозъка показва, че намаляването на активирането в лявото полукълбо на мозъка повишава производителността", казва д-р Юрген Бекман. Той е председател на спортната психология в Техническия университет в Мюнхен в Германия.

Сканирането на мозъка показва, че намаляването на активирането в лявото полукълбо на мозъка повишава производителността

Изследователите са провели три изследвания с участието на футболисти, джудо експерти и бадминтон играчи. Те тествали уменията на спортистите по време на тренировка и по време на важни събития, които са се провели пред голяма тълпа и видео камери. Изследователите са тествали само десноръки хора. Резултатите сочат, че спортистът е по-малко вероятно да загубисамоконтрол, когато стиска топката в лявата си ръка, отколкото ако я стиска в дясната.

"Досега ние знаехме, че техниката работи само със сложни двигателни задачи, които вече са автоматизирани от спортиста", казва д-р Бекман. "Но това не е ограничено само до спорта, а би могло да бъде полезно и за възрастните хора, за да поддържат баланс, когато те се страхуват, че може да паднат."

Досега ние знаехме, че техниката работи само със сложни двигателни задачи, които вече са автоматизирани от спортиста

Бекман и неговият екип сега проучват техниката сред професионални музиканти. "Това може да бъде полезно и за хирурзи или в други професии, които съчетават прецизност, напрежение и задачи с висока степен на автоматизация", казва той. Към днешна дата екипът е провел 13 проучвания, включително едно с гимнастички. "Техниката никога не се проваля."

Дейвид Стрейкър,  хоноруван асистент професор по клинична психиатрия в Columbia University Medical Center в Ню Йорк казва, че някои от спортистите са започнали да мислят най-лошото, когато трябва да вземат фаул на баскетболното игрище, например - и след това, да се задушават.

"Те вероятно са правили това хиляди пъти. 99% от времето те го правят перфектно, но все пак се притесняват", казва той.

Ние знаем, че възрастните хора са по-склонни да паднат, ако те мислят за това, а хората да се задушат по време на изпити, макар да знаят материала перфектно

"В зоната"

Тревожността преди представяне не е проблем само за спортистите. "Ние знаем, че възрастните хора са по-склонни да паднат, ако те мислят за това, а хората да се задушат по време на изпити, макар да знаят материала перфектно", обяснява Стрейкър. Какъвто и да е сценарият, една промяна на мисловния процес може да направи решаваща разлика.

Експертът по спортни резултати Тод Стофка често казва на клиентите да визуализират какво искат в тези високостресови моменти. Да бъдеш спокоен също е важно. "Най-добре представящите се играят много добре, когато са отпочинали и "в зоната", казва той. Отиването "в зоната" започва със спиране на тревожните мисли и нереалните предвиждания.

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow Здраве Arrow Стресът и напрежението в спорта