Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Какво е тайминг?

  Какво е тайминг 2 Може би много от Вас са чували по време на тренировка, а може би по телевизията за тайминг. Но какво е всъщност тайминг и защо е толкова важен?

   Това е времето на реакцията ще кажат повечето от вас, но какво включва всъщност това време за реакция. Тайминга е времето от усещането или виждането промяната на противника, времето за осъзнаване че трябва да реагирате и времето на реакцията. Това всичкото е тайминг. При опитните бойци тайминга се свежда от 0,25 до 0,30 секунди. Трябва да добавя, че от значение е и това дали получавате сигнала за противниковата реакция като го усещате, примерно чрез допир, както е при борбата. Там борците усещат напрежението във всеки мускул на противника и могат, ако не предвидят реакцията му, то поне да реагират изключително бързо. Обикновенно този близък контакт се постига в трета дистанция ( Прочетете повече за дистанциите).

   Друга е ситуацията, ако виждате противника и неговите реакции. Разбирате ли, времето което е необходимо на мозъка да обработи информацията от зрителния нерв понякога е времето, което е необходимо да реагирате. Това се случва примерно в бокса, в Муай Тай и други Бойни Изкуства, в които действието се развива във втора дистанция. Докато видиш удара, той вече те е поразил. Времето, което е необходимо на мозъка да обработи информацията и да подаде сигнал към мускулите да реагират понякога е прекалено кратко. Въпреки това зрителния контакт е изключително важен за следенето на противника, ако той мръдне - ти мръдваш, това е танца при боксьорите. Те се движат в синхрон докато единия не се окаже по бърз или по-техничен. Естественно тайминга не всичко, за да сте добри бойци трябва да имате и добра техника.

   Та това е тайминг.

   Моля пишете ни ако искате да допълните статията.

   Знаниет е сила!