Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

8 Мита за Вашата тренировка

8 Мита за тренировкаСъществуват множество грешни схващания и митове за тренировка, които понякога ни пречат да направим първата крачка към по-активен начин живот. Някои от тях са свързани с предубеждения, други са масово наложени схващания, а трети са свързани с липса на достатъчно информация. За да можем да направим правилния избор, който е добър за нас и нашето здраве, е добре да бъдем добре информирани и да се предпазим от някои грешни разбирания за най-естественото нещо за нашето тялото - тренировката

1. Фитнесът е начин да се "правят мускули"

За много хора представата за фитнес е доста изкривена. Това до голяма степен се дължи на факта, че фитнесът се свързва преди всичко с бодибилдингът, при който акцентът е натрупването на мускулна маса. Истината е, че в широк смисъл фитнес са всички физически упражнения и активности, които ни помагат да поддържаме добрата си физическа форма и здраве. Поради това в понятието - фитнес, трябва да влязат всички занимания развиващи нашата сила, гъвкавост, ловкост, бързина, издръжливост, с цел по-доброто ни здраве и качество на живот. Самите фитнес зали предоставят възможности за множество видове двигателна активност, която е свързана както със силови, така и с упражнения за издръжливост и гъвкавост. Поради тази причина "правенето на мускули" е само една част от поддържането на добра форма. Нашето тяло се нуждае и от трите вида упражнения, за да е в оптимална форма, така че трябва да спрем да разбираме думата фитнес като зала пълна с тежести и масивни уреди, а като начин на живот.

Фитнесът е начин да се "правят мускули"

2. Упражненията с тежести са само за мъже, гимнастическите упражнения и танците са за жени

Много от хората смятат, че съществуват две коренно различни направления във физическите упражнения - такива за мъже и жени. В потвърждение на това твърдение идват и отделните зали за мъже и жени, познати като мъжки и дамски фитнес. Въпреки това не съществуват различни принципи в поддържането на добра форма при мъже и жени. И мъжете и жените имат еднаква нужда от упражнения за сила, издръжливост и гъвкавост. Жените неправилно смятат, че вдигането на тежести ще ги направи по-мускулести и груби. Напротив упражненията с тежести развиват мускулната сила, която е много важна, особено тази в областта на гърба и корема. Същото важи и за  упражненията от йога за мъжете, например. Те могат да имат много добър ефект за разтягане след силова тренировка, а аеробиката и танците да бъдат вариант на кардио тренировка. Всичко е свързано с това физическата активност да ни носи удоволствие.

3. Фитнес залата е единственото място, където може да се направи пълноценна тренировка

Въпреки, че заради рекламата и популярността си фитнес залите са първото нещо, за което можем да се сетим, те имат много алтернативи. Много от системите като пилатес, йога, аеробика или упражнения от тях, могат лесно  да се изпълняват и в домашни условия. Те включват както упражнения за издръжливост, така и такива за сила и гъвкавост. Допълнително могат да се използват различни ластици, пружини, гирички и други уреди, за да тренираме в къщи. Танците във всичките си форми са друг вид физическа активност, която освен ефектите върху тялото, има и много силен емоционален елемент. Всички упражнения във водна среда и плуването са много добра алтернатива на фитнес залата и предлагат голямо разнообразие от активности. Всички дейности на открито, като колоездене, бягане, стрийт фитнес, тенис, футбол, волейбол и др., са много приятен вариант за физическа активност, която може много добре да допълни нашата активност.

4. С различните физически упражнения се отслабва на определени места от тялото

В много дамски списания се срещат статии, които описват как упражненията за коремната мускулатура топят мазнините на корема, тези за бедрата топят мазнините в тази зона и т.н. За съжаление нашето тяло няма възможност да избира от къде да си набавя мазнини за енергия. Това означава, че за да свалите натрупаните мазнини в областта на корема, ще ви помогнат по-скоро кардио тренировките и добрият хранителен режим, отколкото безкрайните коремни преси. Самите упражненията за коремната стена ще ви помогнат, за да развиете коремни мускули, но без режим за изгаряне на мазнини, "плочките" няма да бъдат видими. Също така упражненията за бедрата ще ви помогнат за стегнете мускулите си, но за да имат максимален ефект те трябва да бъдат част от цялостна фитнес програма с добър хранителен режим.

5. Поддържането на добра форма изисква много време и пари

Вярно е, че клубната карата в някои спорни центрове и екипировката изискват средства, но има и множество варианти за фитнес, които не изискват почти никакви средства. Много от упражненията могат да се правят в къщи или на открито - тренировки сред природата, ходене пеш, бягане, каране на колело, и др. Най-важния фактор е вътрешната ни мотивация и активност, а времето и парите са най-честото оправдание. Ако отделяме дори по 30 мин. дневно за упражнения, това може значително да подобри физическото ни състояние.

6. Само дългите и изтощителни тренировки водят до добри резултати

Добрите резултати и напредъкът ни в спортните занимания зависи от множество фактори. Тренировките са едната част, но не по-малко важни са доброто възстановяване, хранителния режим и последователността в натоварването. При хората трениращи за развитие на мускулатурата, дори храненето и възстановяването са по-важния компонент. Редовните тренировки между 20 и 40 мин. дневно са достатъчно за тренировка, с която да поддържате добра форма и оптимални килограми.

7. Без болка, няма напредък - No pain, no gain

Болката и неприятните усещания не се вписват в концепцията на никоя фитнес програма. Мускулната треска, макар и нормална след по-голямо натоварване, не е показател за добра тренировка, а по-скоро знак за липса на постепенност. Болките в мускулите, сухожилията и ставите, са най-често са белег за претренираност или травма, а не нормална част от тренировъчния процес. Добре направената и балансирана фитнес програма минимизира риска от травми и неприятни усещания от тренировките.

8. Бягането е за тренировка, ходенето е само за удоволствие

Ходенето е признато от множество изследвания за едно от най-полезните за сърдечно-съдовата система активности. То е най-естествената двигателна активност, която според интензивността си може да има и тренировъчен ефект върху сърцето ни. Също така, според множество изследвания, бързото ходене има съпоставими резултати с бягането при свалянето на килограми, стига да е с нужната интензивност. Бързото ходене и изкачването на стълби са по-добрия вариант за горене на калории при хората с наднормено тегло, отколкото бягането, което би натоварило в голяма коленните стави.

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow Тренировки и упражнения Arrow 8 Мита за Вашата тренировка