Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Съвети за добра стойка

Съвети за добра стойкаНеправилната стойка може да се превърне в сериозен здравословен проблем, тъй като води до болки в областта на гърба, кръста и врата. Никога не е късно да изправите стойката си, нужно е просто да бъдете упорити.

В какво се изразява правилната стойка?

Това е положението, в което позицията на гърба е под права линия – нито приведен напред, нито изпънат назад. Правилната позиция на гръбката е двойно „S”. A добрата стойка е еквивалент едновременно на здраве и красота.

Какви са причините за деформиране на стойката?

Повечето хора развалят стойката си още в ученическите години, вследствие на изгърбване пред компютъра или телевизора, стоене продължително време в неправилна поза на чина (прекалено нисък или прекалено висок за детето) в училище и на стола пред бюрото вкъщи, носенето на прекалено тежка раница (а носенето на раница само на едното рамо може да доведе до изгърбване на една страна).

Симптоми на неправилната стойка

В някои случаи изгърбването е сериозно и ясно видимо, в други – наличието на неправилна стойка може да се установи предимно по съпътстващите я болки в областта на кръста, гърба, врата, мускулите и костната система (предимно гръбначния стълб). Понякога значителното изгърбване може да наруши правилното функциониране на вътрешни органи (сърце, бял дроб, съответно нарушено кръвообръщение, дишане, а също и храносмилане). Изгърбването може да е причина също за наличието на мигрена и артрит.

Съвети как да възвърнете правилната си стойка

Съвети как да запазите правилната си стойка

  • Децата не трябва да носят раница, която тежи повече от 10% от теглото им. А раницата трябва да се носи на двете рамена, а не само на едното, което е една от честите причини за сколиоза – странично изкривяване на гръбначния стълб. Обърнете внимание на стойката на детето си отрано, тъй като малки децата растат особено интензивно и е важно костната им система да се развие в правилна позиция. 
  • Важно е детето да има осигурено подходящо работно място – стол, бюро и чин, съобразени с възрастта и височината на детето, така че нито да му се налага да се привежда много, нито работният му плот да бъде прекалено висок. За хората, работещи зад бюро, правилото е същото – удобният стол, който представлява добра опора за кръста, гърба и раменете, е особено важен за добрата ви стойка.
  • Избягвайте високите, тесни и неудобни обувки.

Съвети как да възвърнете правилната си стойка

  • Помислете за курсове по Пилатес, Йога или Тай чи.
  • Техниката „Александър“ (вид гимнастика с акцент върху съзнателност на движенията и стремеж да научи човека как да използва тялото си) също дава добри резултати при проблеми със стойката.
  • Може да опитате и някои упражнения за изправяне на гърба. 
  • Бабините съвети пък гласят да се разхождате с книга върху главата или с дъска/пръчка зад гърба между двете ръце в областта на лактите. 
Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow Тренировки и упражнения Arrow Съвети за добра стойка