Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

10 мита относно тренировките

10 мита относно тренировкитеМного от нас се занимават със спорт - нещо класическо като футбол и волейбол, или раздаване на желязна справедливост с хватки от бойните изкуства. Попадна ни чудесен списък с митове относно тренировките за развиване на бързина и атлетична кондиция. Разсейването на тези заблуди е необходимо най-вече за начинаещите и тепърва навлизащите в спорта. Сигурни сме, че това ще ви даде допълнителна увереност и мотивация да започнете да спортувате. 

1. Статичното разтягане е достатъчна загрявка преди тренировка

Всъщност не е добра идея да разтягате студените си и недостатъчно отпуснати мускули. В силовите тренировки този проблем се преодолява с традиционното кратко кардио преди тренировката. Атлетите обаче трябва да се подготвят за тренировка с динамична загрявка, започваща с базови движения с ниска интензивност и напредваща с по-бързи и експлозивни такива, заедно с отпускането на мускулите. Симулирайте движенията, които ще извършвате по време на тренировката.

Статичното разтягане е достатъчна загрявка преди тренировка

2. Тренировките с тежести не са подходящи за дами

Много дами избягват да тренират с тежести, за да запазят бърза и подвижна фигура. Същевременно забравят как изглеждат повечето съвременни атлети и от двата пола - те със сигурност тренират стежести, но физиката на дамите със сигурност не е като мъжката. Заякването на мускулите подобрява представянето и намаля риска от контузии.

Тренировките с тежести не са подходящи за дами

3. Не можете да тренирате за бързина

Да не би и вие да вярвате, че сте родени с една определена бързина, която ви е заложена, и няма накъде да я подобрите. Това е безкрайно далеч от истината. Тепърва започващите да се занимават със спорт са много слаби и механично неподготвени в сравнение с напредналите атлети. Това им позволява да развият възможностите дори чрез постепенното "задобряване" на техниката и формата. Атлети на всякаква възраст и ниво имат много работа, преди да достигнат прага на възможностите си. За целта те трябва да тренират пълноценно цялото си тяло.

Не можете да тренирате за бързина

4. Бавната тренировка ви прави бързи

При тренировки за спортове с висок аеробен компонент като футбол, хокей, баскетбол и др. треньорите понякога щадят играчите с бавно бягане, карайки ги да тичат продължително време в бавно темпо, за да развият издръжливост. В един момент трябва да се премине към трениране при реалистична скорост - такава, каквато ще е по време на срещата. Само така спортистите ще са добре подготвени за игрището.

Бавната тренировка ви прави бързи

5. Може да се тренира тежко всеки ден

 При атлетите тренировката, особено силовата, е само част от пъзела. Възстановяването от тежка тренировка може да отнеме 36-48 часа. Претренирането е фатално за представянето на спортиста - започват крампи, мускулнa трескa, умора, резултатите падат. Тренировъчният режим трябва да бъде балансиран, за да има максимални резултати.

Може да се тренира тежко всеки ден

6. Силовите тренировки възпрепятстват растежа на младия организъм

 Мит, останал от старо, старо време, кото трябва да бъде развенчан. Деца на 7 години участват в организиран спорт и поемат всевъзможни "сътресения" - тичане, блъскане, удряне. Такъв тип натоварване се отразява много повече на физиката, отколкото добре написаната програма за силова тренировка. Разбира се, хващането на дъмбелите от ранна детска възраст не е брилянтна идея, но упражненията със собствено тегло като лицеви опори, коремни преси, кофички са подходящи и за малчугани, и за напреднали атлети. Те подобряват работата на мускула, координацията и скоростта.

Силовите тренировки възпрепятстват растежа на младия организъм

7. Колкото по-тежка е тренировката, толкова по-добър е резултатът

 Някои просто обичат да тренират тежко, докато други нарочно прекаляват и тренират до пълно изтощение. Немалко треньори считат, че тренировката трябва да завърши с пълно изтощение и прилошаване, иначе не е била ефективна. След това наблюдават лоши резултати и много травми. Вярно е, че целта на тренировката е да стимулира адаптиране на тялото към определени натоварвания. Но ако тялото му системно се довежда до изтощение, атлетът ще "рухне".

Колкото по-тежка е тренировката, толкова по-добър е резултатът

8. Интервалната тренировка и тренировката за бързина са едно и също

 Тренировката за бързина изисква около 8 секунди бягане с максималната възможна интензивност и съответната почивка от около 2 минути с леки, динамични движения. Спринтьорът трябва да се фокусира над правилната форма и възстановяване от натоварването, за да може да усвои правилната механика на движението и да има консистентност в постиженията си.

Интервалната тренировка и тренировката за бързина са едно и също

9. Гъвкавостта не помага за развиване на бързина

Треньорите и атлетите прекарват толкова време в развиване на уменията, бързината и кондицията си, че често им убягва един от фундаменталните елементи на успеха - гъвкавостта. След края на тренировката или мача мускулите са загряти и отпуснати. Сега е момента да се тренира за гъвкавост. Липсата й е причина много атлети да претърпяват поражения и да се справят под възможностите си, защото липсата на гъвкавост се отразява върху размаха и бързината на движенията им.

Гъвкавостта не помага за развиване на бързина

10. Повдигането на коленете

"Вдигни коленете!" - толкова много деца чуват тази команда от треньора си, когато трябва да бягат по-бързо или започне да ги хваща умората. Не това е начинът да се тича бързо, а прилагането на повече сила върху повърхността. Елементарен закон на физиката - всяко действие има своето противодействие, съответно колкото повече сила отдавате на повърхността, толкова повече сила ще ви върне обратно. Кое прави повдигането на коленете грешния подход? Първо, това кара атлета да използва бедрените флексори за повдигане на крака, вместо глутеусите и бедрата за упражняване на натиск. Според вас кой от тези мускули е способен да генерира най-много бързина и сила?

Повдигането на коленете

Системното практикуване на грешното движение в един момент се превръща в навик. Ако атлетът още от малък е приучен да вдига коленете, за да получи моментно забързване, грешната механика ще остане закодирана в съзнанието му. В един момент той ще се сблъска с предизвикателството да координира и научи съвсем нов начин на бягане и ще трябва да се върне много назад. Затова е от много важно значение правилната форма да бъде заучена отрано - като нищо ще получите и предимство пред много грешно тренирани атлети.

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow Тренировки и упражнения Arrow 10 мита относно тренировките