Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Същността на тренировката по Иайдо

Същността на тренировката по ИайдоМного е важно да имаш цел при KEIKO IAIDO /тренировка по Иайдо/, защото, изпълнявайки тази цел, ще се самоусъвършенстваш и след това няма да можеш да спреш да тренираш. Ако правиш KEIKO с цел, тренировката ти ще е приятна, дори и да е трудна. Но ако просто вадиш меча си и приемаш това за KEIKO, няма да имаш никакъв прогрес.
Всяка WAZA /техника/ има не само различни KATA /форми/, но и движения на ума. За да се вдъхне живот в WAZA, тялото и умът трябва да са в унисон. Затова не трябва да забравяш, че за да си силен, трябва да дишаш правилно.


Целта на KEIKO е да мислиш за миналото и да познаваш настоящето. Като актьорите – тяхното желание е изцяло да разкрият своите способности. Затова те казват, че трябва да репетират, докато са на сцената и да са на сцената, докато репетират. Има още един израз - „Не търси и не питай по кой път трябва да тръгнеш. Трябва да погледнеш изминатия път и да помислиш. След това ще разбереш накъде да поемеш.”. Това е JITOKU - означава „мисли сам за себе си”. Ако научиш нещо без JITOKU то ще бъде безполезно. Полезно ще бъде само тогава, когато сам го откриеш.
NARE /oпитът/ трябва да стои над самоувереността. Да си опитен означава, да си прекарал много часове тренирайки. Когато натрупваш опит ще имаш YUTORI /вътрешен резерв на сила/ и ще се движиш плавно, без грешки. YUTORI и спокойствито са плод на опита, придобит чрез повтарящи се тренировки. Тренировката е много важна. Когато трупаш опит ще прогресираш, но ако тренираш с лоша стойка, стилът ти ще бъде специфичен. Бъди наясно с това. Ако подържаш добра стойка, ще можеш да дишаш правилно и да получаваш енергията си по естествен път. Можеш ли да направиш WAZA докато вдишваш? Не. Вдишваш достатъчно, точно преди да направиш WAZA, а след това правиш WAZA издишайки или без да дишаш.
Лесно ще бъдеш победен ако движенията на ръцете, краката, таза ти и дишането ти не са единни. Когато застанеш пред противника си, ти го гледаш като един обект обединяващ неговите очи, меч и тяло в едно. Тогава ще разбереш колко е силен по това как свързва частите си. Това означава да усетиш дишането му. Дишането за което говорим не е само чисто физическото. Когато всичките ти органи и нерви са обединени, фокусирани и стигат до върха на напрежението си, ти ще имаш повече енергия от обичайното. Когато това се случи при противника, ти ще почустваш неговата енргия - KI - през кожата си, до вътрешните органи и до мозъка. Ти ще се почустваш угнетен. Това е KIATARI /конфликт на енергиите/ от Кендо. Тогава, при битката на енергиите, този, който има по силна ще наруши дишането на другия и ще го победи. Когато двама имат еднакво силни енергии, те ще ги усетят взаимно и тяхната битка ще приключи без никакъв физически контакт. Те просто ще напуснат мястото, гледайки се очи в очи. И двамата могат да опишат силата на другия без да използват думи.
Трябва се фокусираме единствено на одухотвореното (ожвиното, подбуденото) движение. Тялото ми живо ли е? Ръцете ми движат ли се по някаква силова линия която просто съществува? А Мечът ми правилно ли се движи? Правилно ли съм го хванал? Достатъчно добре ли съм завъртял китките си? Ами дишането ми и стойката ми? Добре ли се справям с движенията си? А за теб добре ли е, че просто вадиш и прибираш меча си без да се интересуваш от тези неща?
Иайдо  се нарича „Зен медитацията на Кендо”. Отношението на спокойствието към движението и на статичните към динамичните етапи е 7 към 3. Иайдо има за цел да те научи да използваш истински меч и да бъдеш сериозен. „Истински меч” и „да бъдеш сериозен” се означават с една буква в Канджи, шинкен /真剣/. Шин /真/ - нещо истинско, сериозно, вярно; кен /剣/ - меч. Трябва да вложим душа!

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow Тренировки и упражнения Arrow Същността на тренировката по Иайдо