Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

За мускулните крампи

За мускулните крампи Нормално мускулите се свиват, когато се използват, и се разтягат, когато движението е завършено или друг мускул се движи в противоположна посока. Ако мускул се свие силно, без след това да се отпусне, изпитвате болката от мускулните крампи. Те най-често се появяват нощем и засягат мускулатурата на долните крайници, особено на подбедриците и стъпалата. Обикновенно от крампи страдат по-възрастните хора, но понякога се срещат и при деца и се наричат „болки на растежа”.

Мускулните крампи най-често са свързани с дисбаланс в нивата на електролитите – минерали като калия, калция и магнезия и/или недостиг на витамин Е. Друга честа причина е необичайното физическо претоварване. Продължително седене, стоене или лежане в едно положение, анемията, тютюнопушенето, заседналия начин на живот, фибромиалгията, хормоналният дисбаланс, алергиите, артритът и дори артериосклерозата също водят до появата на крампи, както и обезводняването, инфарктът, хипотиреоидизмът, разширените вени и по-рядко – ранните етапи от развитието на латералната амиотрофична склероза (ЛАС, болест на Лу Гериг).

Мускулните крампи най-често са свързани с дисбаланс в нивата на електролитите – минерали като калия, калция и магнезия и/или недостиг на витамин Е

Приемането на диуретици при хипертония или сърдечни заболявания би могло да доведе до електролитен дисбаланс, предизвикващ мускулни крампи. Недоброто кръвоснабдяване също води до крампи.
Ако не е указано друго, посочените тук дози са за възрастни.
Хранителни вещества благоприятстващи борбата с крампите.

 1. Калций и Магнезий съответно – 1500мг. дневно и 750мг. дневно. Дефицитът на тези минерали в повечето случаи е  причината за крампи на краката и стъпалата, особено нощем.
 2. Витамин Е – Започнете с 400Е дневно и бавно повишавайте дозата до 1000Е дневно. Витамин Е подобрява кръвообращението. При недостиг на витамин Е може да се получат крампи на долните крайници в изправено или седнало положени, особено при наличието на разширени вени.
 3. Калий – 99мг дневно – необходим за добрата обмяна на калция и магнезия, облекчава крампите.
 4. Витамин B-complex – 50мг. 3 пъти дневно с храната. Подобрява оросяването и клетъчните функции. 
 5. Витамин C с биофлавоноиди – 3000 – 6000мг. дневно. Подобрява кръвообращението
 6. Витамин D3 – 400E дневно. Необходим за усвояването на калция.
 7.  Диметилглицин (DMG) – според указанията на опаковката. Подобрява насщането на тъканите с кислород.
 8. Коензим Q10 – 100мг. дневно – Подобрява функционирането на сърцето и крвъообращението.
 9. Цинк – 50мг. дневно. Необходим за резорбацията на калция
 10. Мулти-витамин и минерал комплекс – съдържа хранителни вещества необходими за мускулната тъкан.
 11. Приемането на екстракт от валериан преди лягане отпуска мускулатурата

Полезни съвети при крампиПолезни съвети при крампи

Масажирайте мускулите и прилагайте топлина за облекчаване на болката. Вземайте гореща вана с морска сол преди да си легнете, за да подобрите кръвоснабдяването на мускулите.

Креатинът – добавка, която често се взема от спортисти и културисти – повишава риска от появата на мускулни крампи.  

Как да се предпазим от крампи?

Поддържайте тялото си хидратирано. Приемането на достатъчно течности предпазва от крампиране. Течностите помагат на мускулните съкращения и разпускания. Препоръчителния минимум е 6-8 чаши вода на ден. Друг метод за предпазване от крампи е стречингът.

Как да се предпазим от крампи?

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow Травми и контузии Arrow За мускулните крампи