Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Описание на бойния спорт Кудо

Kudo Q

ОФИЦИАЛНО ОПИСАНИЕ НА БОЙНИЯ СПОРТ КУДО ОТ БЪЛГАРСКА КУДО ФЕДЕРАЦИЯ

Кудо – съвременен и оригинален боен спорт на бъдещето

През цялата история на човечеството хората са се стремили към физическо и духовно съвършенство и са развивали военното си изкуство. Тренирали са и са се упражнявали помежду си. Тяхната цел е била предотвратяването и прекратяването на конфликти. Възникнали са бойните изкуства и различните видове стилове с различни начини за постигане на победа. В днешно време, бойните стилове губят своето значение, като такива и с това са натоварени правоохранителните органи. Бойните стилове се превръщат в бойни спортове. Един от тях, набиращ все по-голяма популярност в света е Кудо.

logo_kudo

Кудо е контактен боен спорт, адаптиран за водене на спортен двубой, максимално приближен до реалността и с максимална степен на защита с разнообразен набор от най-ефективни техники за защита и нападение. Целта е постигане на максимална ефективност за минимално време,при минимум разход на енергия и на движения.
В Кудо се изучават и използват всички възможни похвати. Разрешени са удари с ръце и крака в краката, тялото и главата на противника, използване на колене и лакти, захвати и удари от захват, хвърляния и борба в партер. Разрешени са също и заключвания на лакътната става, ахилеса и удушаващи прийоми. Последните са разрешени само при борба в партер, а не в стойка. Кудо е единственият боен спорт включващ целия съществуващ арсенал от техники и прийоми. Състезателните схватки са едно изпълнено с много адреналин преживяване за любителите на екстремалните бойните спортове. Кудо е подходящ спорт за малки и големи!
Кудо е съвременен боен спорт, защото отговаря на всички потребности и изисквания на съвременните млади хора, които харесват и искат да придобият комплексни бойни умения. 

kudo-1 kudo-12 kudo-123

Може да се тренира от всички възрасти, включително и от деца.

Максимална степен на защита на тялото на спортиста от наранявания и травми.

Може да се тренира за постигане на спортни успехи, за здраве и за самозащита.

Голямо разнообразие от техники и начини за постигане на победа. Техники с ръце и крака от стойка на всички височини, техники на хвърляне е събаряне и техники за борба.
Няма безсмислени, остарели и нискоефективни техники, с които да се губи времето на спортистите.
Правилник позволяващ свобода в избора на техника и тактика за постигане на победа.
Разработена спортна методика за усвояване е подобряване на спортните умения.
Опростена форма с реални и усъвършенствани, високо-ефективни техники.
Не се изискват акробатични умения и феноменални възможности на тялото на спортиста.
Възможност за изграждане на индивидуална тактика и стратегия за водене на боя и за постигане на победа.
Единна федерация с единни правила.
Възможност за усъвършенстване на уменията, чрез участия на семинари и придобиване на ученически и майсторски степени.
Възможност за спортна кариера, чрез участия в регионални, републикански и международни и световни състезания.
Универсалност на уменията и възможност за участие в състезания по правилата на други спортни федерации.
Уменията, които се придобиват са в условията близки до реална рискова ситуация и могат реално да помогнат, само в краен случай, при попадане в такава.
Спортиста тренира не само за победа на състезанието, а и в името на победата над самия себе си за развиване на собствените си лидерски качества.
Кудо е боен спорт, който има за цел спортна победа над противника, представляващо съвкупност от техники, изпълнявани без оръжие. Значително по-малко значение се придава на традиционната подготовка, а голямо - на ефективните техники, скоростта, ускорението, маневреността, общата динамичност. Кудо не се базира на физическа сила или акробатични умения. Използуват се по-високи стойки, леки, танцуващи движения, позволяващи неочаквано придвижване в пространството. Твърдите блокове губят традиционното си значение, отстъпвайки място на късите блокове и полублоковете, които не спират удара, а по – скоро, променят траекторията му. В Кудо се учи как да се използва силата на противника, обръщайки я срещу него. Скоростта е основен критерий при избора на техники. Възможностите на Кудо са многобройни и често зависят от индивидуалните качества на всеки трениращ. Техниките, използувани в другите бойни стилове са на практика неприложими или със слаб ефект в Кудо. Приложими са само в състезания с ограничен правилник за спортовете за които са създадени. В Кудо те правят спортиста уязвим, тъй като оставят големи части от тялото му незащитени и са лесна мишена за контраатака. В Кудо се набляга на по-прибрания гард, по-малките по обем на движение техники, които са по-икономични и по-бързи. Основната стойка е тази, в която обикновено човек ходи. Това позволява лекота на придвижването. Този боен спорт използва по най-ефикасен начин всичките части на човешкото тяло, за да се противопостави то на невъоръжен противник: юмрук, лакъет, рамо, таз, коляно, стъпало, глава. Прилагат се хвърляния, събаряния, борба и заключване - едно богато многообразие от "оръжия", тренирани методично, с една единствена идеална цел – да се постигне висок спортен резултат и спечелване на шампионска титла или в краен случай на нужда, да се обезвреди евентуалния противник! Тези технически подробности характеризират спорта с бързина, маневреност, гъвкавост. Има три основни правила, които трябва да се спазват при изпълнението на всяка техника и които най-добре илюстрират стремежа към максимална спортна ефективност:

1. Не прави излишни движения!
2. Не използвай излишна сила!
3. Използвай цялото си тяло, през цялото време!
Практически целта е натрупване на по-голям брой оценки от атаки и защити в състезателната битка за постигане на спортна победа над противника и завоюване на шампионска титла! Това разнообразие позволява на всеки състезател да изгради своя собствена, печеливша тактика. Всичко се свежда до възможността да се предизвика пробив в отбраната на противника и да се нанесе един акцентиран и последен удар, или хвърляне, което да донесе победа или „живот“.

За създаването на бойния спорт Кудо
Създателят на бойния спорт е сенсей Такаши Азума, носи почетното званието шихан джукушо и има 8 дан. Pоден e на 22 Май 1949г. в Япония. Има висше философско образоване от университета "Васеда". Занимава се с Карате и Джудо, шампион е на Япония. Внимателно изучил правилниците на многото стилове за единоборство с идеята за създаване на един реален и безопасен съвременен боен спорт. Открива своя школа през 1981г. Нарича я Дайдо-Джуку Кудо или "Школа на истинския път". Носител е на рекорд на Гинес, за счупване с ръка на най-много ледени блокове.

kudo_deviz

Девизът е "Спорт на успелите".
Символ на Кудо е иероглифа "Ку",
който означава
"свободен".

През 2001г в Токио се провежда първото световно първенство по Кудо. През 2005 пак в Токио се проведе и второто. На 14-15 Ноември 2009 в Токио, се проведе третото световно първенство на което за първи път участие взе и Република България.

Сенсей Азума пътува непрекъснато по света и пропагандира спорта. В над 50 страни са създадени браншови организации. На 25, 26 и 27 юни 2005г. той посети и България и проведе първия семинар по Кудо, с което бе учредено българското отделение към международната федерация.

Кудо се превежда като "Свободен път ". Разширеният превод означава "Няма врати, които да извеждат на великият Път. Всеки трябва да ги построи в своето сърце и да върви към усъвършенстване”. Кудо е специализиран боен спорт. По своята същност той е един от най-реалистичните и практични бойни спортове, който някога е създаван. Схватките са много близъи до реалния, бой и с това привлича много от практикуващите го.

Реални спортни схватки

kudo-14

Забранените удари и действия в Кудо са много малко, практически ограничения има при удар във врата ставите, слабините и гърба на противника и при паднал състезател. Целта е да се доближи максимално състезателния характер на схватките до боя в реална ситуация, като всички наранявания и травми са сведени до минимум. Това става възможно, благодарение на задължителния защитен шлем и протектори, стриктно разработените правила и строгото им съблюдаване от съдиите и инструкторите.

 


Максимална защита на състезателите


Доспехите от миналото се превръщат в снаряжение на най-съвременния боен спорт Кудо
 Кудо е единственият разпространен боен спорт, при който се гарантира максимална защита на главата и лицевите части чрез задължителното използването на шлема ”СУПЕРСЕЙФ”. Той дава възможност за усъвършенстване на умения по време на тренировка близки до реалните условия и задължително се използва по време на състезания, което гарантира здравето на спортистите.
Задължителните ръкавици, нагръдник за децата, бандаж и протектори на краката, почти напълно предотвратяват травмите и нараняванията.

За тренировките и състезанията се използват специално разработени за спорта кимона, които са много здрави и удобни, защото самите техники го изискват. За тренировка е препоръчително кимоното да е с бял цвят. На състезание, състезателя трябва да разполага с кимона в бял и син цвят (приобщаване към изискванията на Световния Олимпийски Комитет) със символиките на федерацията на гърдите и левия ръкав.

Състезателните схватки се провеждат на специално подово покритие (татами), предотвратяващо наранявания при борба и натъртвания при максимална амплитуда на хвърлянията.

Квалифицирани треньори
Всички треньори във федерацията имат съответната международна и българска квалификация. Това са бивши или настоящи спортисти с дълъг стаж и от собствен опит знаещи какво е Кудо. Всяка година те участват в минимум два международни семинара с водещи инструктори от Япония и Русия, а също и в други мероприятия, повишаващи квалификацията.

Единна методика
Друго нещо, върху което трябва да се обърне внимание, е правилната методика на тренировки. Ако тя е неправилна, няма значение в колко схватки сте участвували, колко камъни и дъски сте счупили, защото глупавите привички ще ви доведат до поражение. Тренировките по Кудо се водят само от опитни бойци с лиценз от Световната Кудо федерация и по методиката на сенсей Азума Такаши, която е адаптирана и за деца от стортни педагози с висока квалификация. Същата програма е усъвършенствана и практикувана в света вече повече от 15 години. Всеки спортист според своето старание, умение и време на практикуване се явява на тестове където демонстрира своите познания, умения, издържливост, дух и защитава техническа степен /кю-дан/, която е символ на гордост и израз на постигнатите успехи!

Формални техники
В света този спорт има голяма популярност благодарение на богатия си арсенал от контактни техники. Най-важни в Кудо са формалните упражнения. В тях са събрани всички методи за нападение и защита. Затова, трябва правилно да се разбере смисълът на всяко движение. Въпреки че формата може да се нарече най-важната част от тренировката, не трябва да се пренебрегват спарингът и тестовете за чупене на твърди предмети. Пътят на истинският боен спорт е да се избягват крайностите и да се тренира упорито, с мисълта, че формата е половината от успеха, а другите индивидуални и групови тренировки - втората половина." Някои смятат, че може да се игнорира формата и да се практикува само спаринг и борба. Подобна нагласа никога не ще доведе до истински прогрес в спорта Кудо. Ударите, блоковете и хвърлянията, техниките за нападение и защита имат хиляди вариации, които е просто невъзможно да се изпробват в схватка.

Етикет
“Бойния спорт Кудо започва и завършва с етикет". Този етикет, практически, се изразява със съвкупност от правила, които всеки от трениращите трябва да спазва. Те учат (особено децата) на уважение и зачитане на труда и личността на другите хора. Те спомагат за овладяване и канализиране на излишната агресивност и уравновесяват буйния характер. От друга страна, Кудо, като част от бойните спортове въобще, възпитава у човек решителност, разумна смелост, вяра в собствените възможности за преодоляване на критични ситуации. Резултатът от постоянната правилна практика е постигането на чувство на удовлетворение и хармония между физическата и духовната страна в живота на човека, спокоен, чист ум и здраво тяло, независимо от възрастта.
Тези особености дават възможност на всеки, който търси, да намери нещо за себе си, независимо дали е дете, младеж или възрастен, прекалено буен или нерешителен и свит. Те правят от спорта Кудо един истински и реален път за развитие на всички.

Кудо е спорт развиващ уменията за защита. На удара се отвръща с удар само след атаката на неприятеля. Правилото за ненападение е едно от най-висшите достижения в етиката на Кудо. Освен спортен метод за самоотбрана, Кудо е и сурова самодисциплина. Всъщност, точно самодисциплината превръща боя в спорт. Тя помага за преодоляване на трудностите, за победа над съперника, победата над собственото тяло, за победата над лошата половина на всеки от практикуващите. Онези, които успеят да превъзмогнат трудностите, остават на този Път, привлечени както от физическото развитие, така и от духовния аспект на обучението. Само така личността върви към своето усъвършенстване в живота. Боец ние наричаме всеки, който е успял да се научи на себеотдаване в своите спортни занимания. Бойния спорт Кудо дава стабилна основа за развиване на лидерски качества и добра реализация в живота!

Кудо = Боен спорт
Кудо е боен спорт, който предлага чудесна реализация за деца, младежи, мъже и жени, като спортисти. Осигуряват се възможности за участия в редица национални и международни първенства. Българската Кудо Федерация разполага със спортен календар и провежда ежегодни и традиционни регионални турнири и републикански състезания. Федерацията участва със свои състезатели в Бълкански, Европейски и Световни шампионати. Световната Кудо Федерация вече направи своите първи срещи в Световния Олимпийски Комитет, в резуртат на което бяха направени промени в правилника за спортно съревнование и тои бе съобразен с новите изисквания. Целта е Кудо на следващите Олимпийски игри да присъства, като демонстрационен а по-късно е като официален Олимпийски спорт.

Кудо за всички възрасти и деца
При създаването на Кудо е залегнала идеята за безопасност на бойците. Всички състезания и тренировъчни занимания се провеждат в защитна екипировка (защитен шлем за главата, нагръдник, бандаж и протектори), която предотвратява всякакви травми. Кудо е единственият боен спорт, който може да се практикува от деца. За целта е създаден специален правилник за деца. Кудо е едиственият боен спорт, синтезиращ всички прийоми за победа и е абсолютно реален, като гарантира здравето на практикуващите! 

За запазване здравето на децата са създадени система за тяхното обучение и състезателен правилник. Това позволява спорта да се тренира от деца в най-ранна възраст. Благодарение на състезателният правилник за деца провеждането на тренировъчни боеве и състезания от регионален и национален мащаб е без опасност за здравето на младите бойци.

Тренировките по Кудо и състезателните схватки са много атрактивни за младите бойци. В залата децата се учат как да преодоляват трудностите на дисциплина и уважение.
С рационалните си и многообразни техники, Кудо е доказало своя ефект като оздравителна система, даваща отлична координация и атлетичност.
Фактът, че Кудо се изучава извънкласно в 15 български училища в различни градове ни радва особено много.

Задачите, които се преследват са:
развиване на физическите качества като издържливост, сила, бързина, ловкост и гъвкавост
развиване на смелост, решителност, целеустременост и дисциплинираност
полагане на здрави технически основи за бъдещо високо спортно майсторство
създаване на стабилна основа за развиване на лидерски качества и добра реализация в живота!
Групи по възраст и постижения:
детски групи от 7 до 9 год.
детски групи от 10 до 14 год.
юношестки групи от 15 до 18 год.
групи за възрастни над 18 год.
спортно–състезателни групи
персонални тренировки за изявените състезатели


Кудо за обществото

DOJO KUN
(Клетва)

Чрез изучаването на бойния спорт КУДО,
ние се стремим да станем силни духом и тялом,
да се приобщим към културата,
да развиваме своите интелектуални възможности,
да възпитаваме личността си
и да дадем своя дял в развитието на общество.

Кудо е боен спорт, развиващ интелекта на обучаваните. Боецът тренира не само да побеждава противника, но и собствените си човешки слабости. Целенасочено се градят умения да се побеждава страха, гнева, отчуждението, пороците. Заниманията с Кудо изискват силна воля, за да бъде победено собственото его и така всеки спортист да стане достоен гражданин.

статията е взета от http://kudo-bulgaria.org 

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow История на бойните изкуства Arrow Описание на бойния спорт Кудо