Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Българско Кемпо - модерна Будо дисциплина

Българско Кемпо - модерна Будо дисциплина

Българско Кемпо (BULGARIAN KEMPO) е модерна Будо-дисциплина, която съчетава хармонично силата, остротата, твърдостта и пластиката в активна среда на реален двубой. Характеризира се с рационална и ефективна структура, която е обособена от перфектен ритъм и съвършена комбинация на ударна и хвърляща техника в условия на различни видове захват. В него са съхранени всички положителни черти на традиционните единоборства - задълбочена отработка на базова техника, форма, двубой, строга дисциплина и ритуал. В древността мъдреците споделят, че човек, който съумее да опознае себе си, е съумял да опознае Бог.

Опознавайки себе си, в света на бойното изкуство "Българско Кемпо", човек се учи да побеждава не само като "подразбира" намеренията на противника, но и като неутрализира негативните предпоставки, създаващи условия за агресивна битка. Човек овладял истинското бойно изкуство е спокоен и уверен в себе си. Той изолира обичайните страх и не изпитва потребност от проява на войнственост и агресивност. Неувереността създава предпоставки човек да изпада в отрицателни състояния, които в редица случаи могат да активират агресивни действия, водещи до отправянето на заплахи към околните, както и до физически актове, непосредствено проявление на духовна слабост.

Увереността води до осъзнаване на чувството за човешко достойнство, което от своя страна провокира сдържаност при определени действия. Тя позволява да се задействат определени психофизиологически състояния и да се реагира адекватно във възможно най-критичните ситуации. Българско Кемпо отделя особено внимание на балансираното развитие на тялото и духа и на отключването на човешки добродетели като вярност, доброта, искреност, благородство, почтеност, смелост, доблест и чест. Това са качества, който играят важна роля в процеса на физическото и психическото заздравяване на практикуващите.

Изкуството на самозащита с традиционното българско оръжие "Кози Рог" е една от най-характерните особености на Българско Кемпо. Всеки приел отговорността да следва бойния път на "Българско Кемпо", е необходимо да работи за постигането на висока степен техническо майсторство и физическа кондиция, както и да отстоява достойно моралните добродетели на Школата. Те определят неговото поведение не само в хода на занятията, а и в живота.

Обучението в "Българско Кемпо" обединява в себе си няколко етапа от подготовката на бойците, като едновременно с това ги издига на едно ново равнище, представляващо своеобразно начало на следващото закономерно звено по Пътя на усъвършенстването. Достигайки до тази фаза на развитие, истинският боец разбира, че процесът на обучение едва сега започва. Много често редица самонадеяни бойци променят изцяло представата си за същността на двобоя. Това е особен момент на "катарзис", по време на който те откриват за себе си истината, за която дълго време са търсили възможност, за да се срещнат. Достигналите до този етап успяват да прозрат, че Пътят на обучението в "Българско Кемпо" е безкраен. Едновременно с това, за да вървиш по него, е необходимо да се съюзиш с умората от физическите и психическите натоварвания, с болката от реалността на борбата, с волята, която ще ти дава сили да вървиш напред, с упоритостта, която ще ти помага да се изправиш след всяко падане и с онази божествена енергия на сърцето, която ни свързва с необятната сила на майката-природа, посочвайки ни Истинския път към хармонията и добротата.

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow История на бойните изкуства Arrow Българско Кемпо - модерна Будо дисциплина