Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Какво е капоейра

Какво е капоейра

Капоейра се ражда в Бразилия и представлява комбинация между бойно изкуство и танц. Измислена е от африканските роби, които са работили в плантациите. Капоейра е била техният начин да се защитават срещу плантаторите. Робите умело са съчетали бойна техника с движения от традиционните танци и ритуали. За много от майсторите на капоейра са се носели легенди, че притежават свръхчовешки способности.

552098571_03eeac797fС времето, капоейра постепенно се развива и осъвременява. Но в основата й се запазва африканската музика, песни и ритуали. Капоейра е изключително красива за гледане. Магическите движения и извивки на тялото, под ритмите на биримбаото и пандейрото (традиционните инструменти в капоейра), са много завладяващи, както за хората които ги изпълняват, така и за тези които ги наблюдават. Капоейра, като всяко едно бойно изкуство е и философия. Смята се, че хората, които играят капоейра привличат положителната енергия на Вселената. Поздравът на капоейристите е Аше (Axé). За африканците Аше е това, което превръща всичко в движение. Тайната на феномена на африканската култура се състои в това, че тя няма начало, а следователно не може да има и край. Докато тя има дух, сила, енергия, тя може да има безкрайно много имена, но корените й винаги ще изхождат от единния ритъм – Аше.


23858_111970988830901_100000540015753_181134_2065150_n1Днес, бойното танцово изкуство е част от културата в Бразилия и много популярно в цял свят. Разпространена е в САЩ, Франция, Англия, Холандия, Италия и други страни. В тези държави, капоейра е неразделна част от програмите за обучение на различни училища, университети, клубове и военни организации. Елементи от това изкуство са се превърнали в част от движенията на съвременните модерни танци като брейк, рап и хип-хоп. Освен чуството на позитивна енергия, което носи, капоейра действа и на физиката. Тя укрепва и засилва мускулатурата, повишава гъвкавостта, развива чуството за ритъм, балансира кръвообращението, изгаря калориите. В днешно време много хора заменят фитнес залите и джогинга с тренировки по капоейра.