Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Таекуондо - Духът на Корея

Таекуондо - Духът на КореяДраматичният икономически растеж на Корея в последните тридесет години създаде имена като Хюндай и Самсунг на международния пазар. Mоже би дори и по-добре позната в света от имената на тези икономически гиганти е думата таекуондо.
Таекуондо е корейски боен спорт, който наистина е в състояние да излезе извън мястото на своето рождение и става не само едно от най-известните бойни изкуства в света, но също така печели и много голяма популярност и е признат като официален спорт в три областни Олимпийски игри: Пан-Американските игри, Азиатските игри и Африканските игри.
 
Нещо повече, след като е включен в Олимпийските игри в Сеул, 1988 г. и Олимпийските игри в Барселона, 1992 г. като демонстрационен спорт, таекуондо достига своя връх на признаването му като официален спорт през 2000 г. на Олимпийските игри в Сидни, Австралия. Тези постижения, съчетани с популярността на таекуондо по света, създават очарователна история. Историята на таекуондо като уникален и динамичен боен спорт е забележителна по своему. И като прибавим към това и произхода и развитието на таекуондо в Корея, неговото родно място, историята придобива почти епични размери: израстването му от метод за невъоръжена самоотбрана до Олимпийски спорт.
 
Съвременното таекуондо е резултат от редица различни влияния. Много от тях идват директно от традиционните и модерни влияния в корейската култура. Други влияния върху таекуондо са били по-малко директни, но също така важни: корейският климат, населението, географските особености, народните и религиозни вярвания. Културните и исторически влияния, които достигат най-високата си степен в съвременния боен спорт  таекуондо, имат своите корени в древна Корея.
Забележителното международно възприемане, че таекуондо забавлява, без съмнение се открива в неговата способност да съчетава източните и западните влияния в една добре хармонизирана система от спорт, забавление и самоотбрана, която преминава културните граници. Източната същност на таекуондо може да бъде открита в неговата техническа и духовна философия, която съчетава елементи от главните източни философии - Таоизъм, Конфуцианизъм и Будизъм.
 
Западните аспекти на таекуондо са видяни в неговото приемане като рационален спорт и систематизацията на неговата методология и организация.
Няма обаче никакви съмнения, че популярността на таекуондо в неазиатските страни се задържа от привличането на технически и духовни философии.
Тези философии, както беше отбелязано, се коренят в традиционното източно мислене-главно повлияни от Таоизъм, Конфуцианизъм и Будизъм.
 
Таекуондо е корейски боен спорт
 
В Таоизма е открит принципът за живота според Тао /Do в корейски/ или Пътят. Това е основен метафизически принцип, залягащ в традиционната азиатска мисъл и той осигурява основа за проследяване пътя на живота в хармония с принципите на природата. Будистката мисъл дава на таекуондо и други азиатски бойни изкуства принципи като no mind, the unchanging mind and emptiness като състояния /никакъв разум, непроменящ се разум и празнота/, които да бъдат достигнати с цел постигане на техническо самоусъвършенстване. Конфуцианизмът изтъква, че животът в целомъдрие и чист път е открит в наблягането на таекуондо върху ритуал, етикет и респект. Важността на тези елементи в тренирането на таекуондо става много привлекателна за неазиатците, особено за западняците.
 
Западната цивилизация се развива под въздействието на рационални и технически влияния, които отразявани в големия технически прогрес, остават нещо на западняците, което е чуждо на средата, в която те живеят. Докато традиционните философии на Азия не са дали отражение върху големите постижения в науката и техниката, те придобиват изключителна ценност в днешния технологичен свят, който е достигнал до ценни резултати във времето. Затова съвременният човек е ограничил пътищата за хармонизиране на тялото, духа и природата. Ценностите, открити в системата за трениране на таекуондо и духовната философия осигуряват значително необходимия метод за преоткриване на холистичното състояние на физическа и духовна красота. Западната цивилизация се е развила предимно под влиянието на Платоническата мисъл и християнския спиритуализъм или християнската духовност. Това е довело до механистичен поглед върху вселената и върху мястото на човека в нея.
 
Човекът разглежда природата като някакъв съперничещ път; природата е била нещо, което да се впрегне, за да служи на човека. По същия начин, човекът бил съставен от тяло и дух, които често били в противоречие помежду си. Ролята на духа била да контролира и да принуждава най-добре тялото да служи на целите на човека за материално благополучие и духовно избавление. От друга страна, източната мисъл, особено както тя е открита във философията на таекуондо, разглежда разума и тялото като една неразделна същност. Тази насоченост идва от вярването, че човекът и природата са от еднаква същност и че тялото наистина е умален еквивалент на космоса и получава своята индивидуалност чрез духа. Ценността на таекуондо днес е да покаже на човека, че разумът и тялото не са в противоречие, но могат да бъдат приведени в хармония едно с друго, с природата и накрая с другите човешки същества.
Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow История на бойните изкуства Arrow Таекуондо - Духът на Корея