Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Ип Ман – Майстор на едно цяло поколение Част Шеста

Ип Ман – Майстор на едно цяло поколение Част Шестаот Дейвид Питърсън 

Загубвайки богатството си в Китай, Ип Ман никога повече не придобил богатства през живота си и бил принуден да живее относително бедно в малко апартаментче под наем в Хонг Конг. Хонг Конг през петдесетте не бил модерен град, който познаваме днес. Вместо това бил мизерно място, давайки подслон на бегълци от Китай, които от своя страна живеели в брутално мизерни условия. Имало огромна безработица, ниски заплати и липса на пари за нормален начин на живот. Престъпността била много широко разпространена и триадите били активни навсякъде, докато в частност корумпираната полиция правела много малко в полза на обществото. Имало много малко запаси от вода и много хора били принудени да се редят на големи опашки всеки ден на различни места в колониите, за да си пълнят тубите и контейнерите всеки ден. Едно такова място за черпене на вода, в близост, където живеел Ип Ман било превзето от местна банда от триадите и те започнали да взимат на хората безбожна такса, за да си налеят вода. Съседите помолили Ип Ман да се намеси. Най – накрая той взел нещата присърце и се сбил, побеждавайки няколко улични гангстера, правейки този факт широко известен на всички. Легендата разправя, че след тази история два големи бидона с вода били поставени пред вратата, кадето живеел Ип Ман и били сменявани всеки ден от членове на бандата, които се извинявали по този начин и се надявали да избегнат бъдещи битки с Ип Ман.

През 1954 две много важни имена се присъединили към школата на Ип Ман. Един от тях бил Вонг Шун Люн и много скоро след това – Ванг Кию. Идвайки от бокса и притежавайки силното желание да се доказва, Вонг Шун Люн дошъл в школата на Ип Ман, за да се бие и победил първоначално двама от неговите ученици. В последствие Ип Ман много лесно го победил, а веднага след него същото направил и Ип Бо-чинг. Убеден в потенциала на винг чун като практическа бойна система, Вонг се присъединил към школата и само след шест месеца придобил репутация, която привлякла вниманието на Ванг Кию, който по онова време практикувал стилът на ‘молещата се богомолка’. Той предизвикал Вонг в беймо среща или да си сравнят бойнте умения. Вонг го победил много бързо. В последствие Ванг Кию организирал за Вонг бойни срещи с други практикуващи бойни изкуства хора, за да види колко точно добра е системата на винг чун. В крайна сметка Ванг Кию бил принуден да приеме очевидната ефективност на системата и също така започнал да тренира при Ип Ман, като активно започнал да рекламира системата с уменията си.

Подвизите на Вонг Шун Люн и на другите от същата школа започнали да привличат вниманието на цялата публичност в Хонг Конг. А самият Вонг Шун Люн бил толкова успешен в битките си, че бил наречен ‘Gong Sau Wong’ или “кралят на говорещите ръце”. Вестниците започнали да публикуват истории за неговите битки и успехи, правейки публично достояние самият Ип Ман и неговото училище. В крайна сметка бройката на учениците в школата на Ип Ман започнал да се увеличава и през 1956 едно много известно име – това на младият Bruce Lee, се присъединил към школата на Ип Ман. Ип Ман и бащата на Брус Лий, лий Хой-чуен, били приятели още от Фошан, така че когато Bruce дошъл в школата, Ип Ман бил особено поласкан да го приеме за свой ученик. За нещастие не всеки в школата се чувствал по същия начин по отношение на Брус Лий.

Като дете звезда в хонгоконгски филми, като в резултат на това разполагал с достатъчно количество пари, голяма част от учениците на Ип Ман развили непоносимост към Брус Лий, възприемайки го като арогантен и самомнителен човек. Било установено, че майка му има немска кръв и това довело до факта, че доста ученици поискали изключването му от школата. Лепнали му клеймото, типично за китайската култура – на „чуждестранен дявол”. За да не огорчи и нарани бащата на Брус Лий, а в същото време, стремейки се да задържи своите ученици, които по онова време били единствения му източник на доходи, Ип Ман се обърнал към Вонг Шун Люн, който бил по – старши брат на Брус Лий дори и по възраст с няколко години, да започне да му преподава частни уроци в къщи, за да не го принуди да престане да се занимава с винг чун изобщо. Вонг приел тази молба, превръщайки се в основен настойник на Брус Лий и негов тренировъчен партньор през следващите 18 месеца преди Брус Лий да отлети за САЩ, оставяйки в него неизлечима следа, която щяла в последствие да формира бъдещото развитие на Брус Лий като звезда на бойните изкуства.

През това време, Ип Ман постоянно преразглеждал мислите си и мнението си по отношение на това как би могла да се развие самата система, как би могла да бъде преподавана, практикувана и прилагана. Битките, които водел Вонг Шун Люн както и тези на част от братята му във винг чун позволявало тестването й, което довело до разглеждане на ефективността на това бойно изкуство, което довело и до модифицирането му. Ип Ман активно насърчавал тези битки и бил много горд с учениците си. По онова време той бил към края на 60-те си години и не се биел много самият той, но благодарение на учениците си, Ип Ман бил способен да се разкрива в победите им и да развива допълнително бойното изкуство. Той много често променял формите и упражненията, основавайки се на наученото от „бойното поле”, което до голяма степен се обосновавало и от онова, което различните ученици показвали и постигали по време на предизвикателствата и на техните нови действия и идеи. Дълго време се говореше, че Ип Ман нямал време за ученици, които не показвали истинско влечение към бойното изкуство и се стремял да посвещава времето си на много малка част от учениците си. Той предоставял информацията „на пристъпи” и нямал никакво желание или намерение да повтаря онова, което имал да каже и което не било разбрано от първия път. Но геният му бил очевиден от начина, по който обучил любимите си ученици, като съвсем малка част, брояща се на пръстите на ръката, достигнали невероятни стандарти и резултати. 

С цел да превъзмогне нуждата си да използва опиум, Ип Ман започнал да пуши страшно много, като на ден изпушвал няколко пакета ‘Кемъл’ без филтър и така всеки ден. Това бил навик, който също прогонил голяма част от учениците му. Не е нужно да се казва, че именно цигарите може би довели до рака на гърлото, който отнел живота му на 1-ви декември, 1972 г. На този ден светът загубил един от най великите бойци, които някога са се раждали. Иноватор и боен гений, Ип Ман ни остави невероятна бойна система, която се основава на науката, логиката и структурата. Той радикално променил и подобрил системата на винг чун, като я направил много по – достъпна и много по – практична за модерния свят. Именно чак сега ние осъзнаваме приноса му към бойните изкуства и одобряваме онова, което е оставил зад гърба си за нас. И то не само чрез своите собствени умения, но и посредством влиянието си върху Leung Sheung, Вонг Шун Люн, Ванг Кию, Чуй Шун-тин, Лок Ю, Хо Кан-минг, Чеунг Чук-хинг, Хаукин Чеунг, Лий Шинг, Мой Ят, Чоу Дзе-чун и много други известни имена за винг чун, които предали от своя страна знанието на хиляди свои ученици и последователи по целия свят. 

Без Ип Ман и настойничеството на един от най – любимите му ученици, Вонг Шун Люн, нямаше да има Брус Лий и неговото наследство Джийт Кун До, които толкова повлияли върху света на бойните изкуства. Ип Ман действително е бил ‘Майстор на едно цяло поколение’, който ни остави невероятно ефективна бойна система, която по – скоро се основава на идеи, отколкото на техники и освен това посреща всички нужди на съвременния свят. Въпреки, че не е познат като легендарен герой приживе, точно така го представя филма, който превръща Ип Ман в новия фолклорен герой за китайците, а животът му беше подобаващо почетен в ‘Ip Man Tong’ (Музея на Ип Ман) във Фошан. Неговата честност, смиреност и чувство за справедливост са прекрасен пример, който да вдъхновява нашия живот. Той никога не се е имал за специален, нито се е хвалел с делата си. Само може да се е надявал, че някога ще постигне такива резултати в живота си, които действително постигна. Чувствам се много щастлив от факта, че имам възможността да го наричам ‘Sigung’ (боен баща) и съм горд от факта, че имам възможността да споделям неговото забележително наследство. 

Очаквайте продължение на живота на "Ип Ман Майстор на едно цяло поколение,  респект и уважение в света на бойните изкуства"

*статията е предоставена безвъзмездно от Винг Чун Кунг Фу Клуб Беймо

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow История на бойните изкуства Arrow Ип Ман – Майстор на едно цяло поколение Част Шеста