Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Ип Ман – Майстор на едно цяло поколение Част Пета

Ип Ман – Майстор на едно цяло поколение  Част Петаот Дейвид Питърсън 

Преди Японската окупация, Ип Ман живеел много охолен живот, идвайки от доста богато семейство и женейки се в още по – богато семейство. Жена му, Джун Винг-синг била дъщеря на местен много – мощен и властен магистрат, така че заедно създали много успешен съюз, създавайки 4 деца – двама синове, Ип Чун и Ип Чинг, и две дъщери, Ип А-сам и Ип А-уон. След като японците пристигнали във Фошан, всичко се променило драматично с конфискацията на семейното имущество и загубата на всички собствености и богатство. Японците помолили Ип Ман да преподава на войските им, узнавайки за бойните му умения и мъжество, но Ип Ман отказал този пост, вярвайки, че така ще измени на собствения си народ. 

През 1914, Ип Ман вече бил свидетел на нещастен инцидент с японци, така че той не ги обичал и не искал да им служи. Според един разказ, написан от един от неговите синове преди години за Хонгконгско издание, което вече не се издава, Ип Ман бил изпратен в Кобе, в Япония, да помага на по – големия си брат в общо бизнес начинание, както и за да продължи своето обучение. Преди тези планове да се осъществят, изглежда чувството за справедливост на Ип Ман още веднъж му създало проблеми заради инцидент с няколко докери, които той победил по време на нападение, което много скоро след това било последвано от бой с един японски офицер, който искал възмездие за докерите. Няколко последвали събития след това спомогнали за депортацията му в Хонг Конг, което попречило на всички планове да се осъществят. Никой не знае какво щеше да се случи, ако той беше останал в Япония, но както се оказва, Китай е щял да формира неговото бъдеще.

След като Японската окупация приключила, Ип Ман могъл да се върне на работа като полицай, като станал отново шеф на полицията, служейки на общността с респект и отдаденост. Този период от време бил толкова натоварен за Ип Ман, че той бил принуден да се откаже от тренировките по винг чун за известно време и да се концентрира върху семейството и работата си. Въпреки това той все пак намирал време, за да угоди на желанието на Пан Нам да учи формите на винг чун по молба на неговия добър приятел, Тонг Гай и удовлетворявайки искреното желание на Пан Нам да учи. Пан Нам, който тренирал и други бойни изкуства, в крайна сметка започнал да преподава своя собствена версия на системата и оставил уникално наследство зад себе си, имайки собствени ученици дори и извън Китай.

Въпреки, че е загърбил едната заплаха, не след дълго се появила нова. Този път под формата на гражданска война между националистическото правителство Чан Кай-ши и комунистическите сили на Мао Дзедун. Служейки за кратко като инстректор на военнтите в Националната армия, както и служейки като полицай по време на режима, не забравяйки и факта, че бил син на голям земевладелец, Ип Ман се превърнал в очевидна мишена за търсене на възмездие от страна на комунистите веднага, след като завзели властта. Поради тази причина той бил принуден да напусне Китай, за да избегне ареста или нещо много по – сериозно. Чували се слухове, че член на неговото семейство, който бил много ентусиазиран привърженик на комунистите, щял да го издаде на властите, така че Ип Ман трябвало да напусне незабавно, оставяйки жена си и децата си във Фошан. Той нямало да види децата си през следващите 13 - 14 години, докато най – накрая и те не пристигнали в Хонг Конг.

След кратък престой в Макао, Ип Ман най – накрая отишъл в Хонг Конг, където останал да работи в ‘Restaurant Workers Association’ (Ресторантьорска работническата асоциация) в Коолун. Не след дълго се установило, че той има умения, които били много по – важни и ценни от миенето на чинии и чистенето. Така че след представянето му от страна на приятеля си, Лий Ман, 56 – годишният Ип Ман започнал официалните си класове по винг чун в Crown Colony, отбелязвайки началото на най – забележителния период в историята на бойното изкуство. До онова време, вземайки предвид всичко, което знаем за историята на винг чун, е имало поне 2 дузини представители на системата за 150 години. Със започването на класовете си, Ип Ман отворил нова глава в историята на бойното изкуство. Представил го публично и създал основите на забележително наследство, което в момента се радва на повече от 3 милиона практикуващи винг чун по целия свят и всичко това в разстояние на две поколения.

Изпитвайки мъка по семейството си, което останало в Китай и нуждаейки се спешно от средства, като не пропускаме да отбележим и липсата на опиум, към който той се пристрастил като младеж, който също изисквал пари, Ип Ман трябвало да си създаде регулярен източник на доходи, но времената в Хонг Конг също били трудни, означавайки, че таксите били много ниски и броя на желаещите да тренират, които можели да си го позволят, също били малко. Най – първият му ученик бил Леун Шеунг, бивш практикуващ бак мей или стилът на “бялата вежда” и той заедно с Чуй Шун-тин, Лок Ю, Ип Бо-чинг, Джуй Ван, Лао Бинг и няколко други били в първата група ученици между 1950 и 1953. Разбира се трябва да се спомене, че Ип Ман използвал добре уменията си по време на няколко случая, докато живял в Хонг Конг през тази част от живота си. Този факт затвърдил допълнително репутацията му на велик боец и представител на бойното изкуство винг чун.

Очаквайте продължение на живота на "Ип Ман Майстор на едно цяло поколение,  респект и уважение в света на бойните изкуства"

към Част 1
към Част 2
към Част 3
към Част 4

*статията е предоставена безвъзмездно от Винг Чун Кунг Фу Клуб Беймо

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow История на бойните изкуства Arrow Ип Ман – Майстор на едно цяло поколение Част Пета