Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Ип Ман – Майстор на едно цяло поколение Част Четвърта

Ип Ман – Майстор на едно цяло поколение Част Четвъртаот Дейвид Питърсън 

Пределно ясно е, че Ип Ман бил гений по отношение на винг чун. Мъж, който тренирал здраво и реалистично, упражнявайки и усъвършенствайки своите умения. Поради тази причина можем да изкажем предположение, че именно заради усилията, които полагал, подкрепени от здрави юмруци и опит, който придобил по време на схватките си в Хонг Конг, той се върнал във Фошан и успял да победи по – старшите си братя по винг чун. За да „спаси лицето” тяхното лице, той измислил историята с Леунг Бик, за да удостовери и оправдае промените и подобренията, които придобил с времето в своя винг чун, защото неговите кръгове много по – лесно щели да приемат факта, че уменията му са преподадени от по – старши ученик, като Леунг Бик, който бил едно поколение пред тях, тоест по – висш (и следователно по - приемлив), отколкото да приемат по – малко драматичното обяснение, че Ип Ман бил просто по – добър от тях, защото тренирал здраво и развил своите умения и своето разбиране. Прибавящ тежест към това „гениално обяснение” е факта, че Ип Ман, пристигайки в Хонг Конг през 1950, продължил да повтаря тази история, променяйки много стила на винг чун и придавайки му различна интерпретация от тази, която бил научил във Фошан. Но за това – след малко.

След като се върнал във Фошан, Ип Ман започнал да работи като полицай, решавайки да направи общността едно по – спокойно място, но и от друга страна – да й се отплати. Той станал много известен със своята почтеност като полицай и освен това откривал много възможности, където да приложи уменията си по винг чун, за да се справи с престъпниците. След като японците били победени в Китай през 1945, Ип Ман станал шеф на полицията във Фошан. В извън работно време той продължил да усъвършенства и да тества уменията си, тренирайки с бойци от други бойни изкуства, Юей Кай Шан, Ю Чой, Лай Хип-чи, Тонг Гай, и Ип Чун-хонг. Освен това преподавал на свои колеги, които обаче се брояли на пръстите на ръката му, на приятели и на роднини, но никога не е имал собствена школа. Изглежда, че нямал желание да бъде инструктор или да има собствена школа, имайки предвид, винг чун бил неговата страст, която не възприемал като работа. Дори когато по – късно го молели да преподава в Хонг Конг, той го правел с неудоволствие и никак не му била приятна тази роля. 

Имената на онези, които обучавал във Фошан през онези години не стигнали до нас, с изключение на няколко, като от тях само двама (доколкото е известно) продължават да преподават и имат ученици, които да продължат наследството. Тези двама ученици – Гуок Фу и Люн Гай, са единствените ученици от онази епоха, които са още живи и двамата продължават да преподават във Фошан до днес. Най – известните ученици на Ип Ман за онова време са били Чау Гуог-июк, синът на най – близкия приятел на Ип Ман, Чау Чинг-чуен, собственик на ‘Luen Cheung Embroidery Factory’ (фабрика за бродерия), изобразен в първия филм за Ип Ман. Чау Чинг-чуен бил много успешен бизнесмен и лоялен приятел на Ип Ман, подкрепяйки го финасвово по време на войната, когато Ип Ман се борел с много тежки времена.

Именно в цеха за памук Ип Ман провеждал часове по тъмно за хората по време на Японската окупация. Съобщава се, че не е взимал пари за уроците, обещавайки им, че ще преподава безплатно една година на учениците, които тренират редовно и имат решителността да напреднат. Чау Гуог-июк в последствие сериозно напреднал в бизнеса, като никога нямал свои ученици. От друга страна и Чан Чи-сун(който загинал трагично много млад) и Лию Янг, двама други негови ученици от този период, също не дават признаци да са обучавали други хора. Като признак на смиреността си, Ип Ман не искал да го наричат ‘Sifu’ (“майстор-учител”) от учениците си, настоявайки да го наричат, вместо това просто ‘Man Suk’ (“Чичо Man”).

Очаквайте продължение на живота на Ип Ман Майстор на едно цяло поколение,  респект и уважение в света на бойните изкуства

Част 1 
Част 2
Част 3

*статията е предоставена безвъзмездно от Винг Чун Кунг Фу Клуб Беймо

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow История на бойните изкуства Arrow Ип Ман – Майстор на едно цяло поколение Част Четвърта