Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Ип Ман – Майстор на едно цяло поколение Част Трета

Ип Ман – Майстор на едно цяло поколение  Част Третаот Дейвид Питърсън 

Около 15-тата годишнина на Ип Ман се появил друг крайъгълен камък в живота му. С растящия си интерес към западното мислене и образование, било взето решение Ип Ман да отпътува за Хонг Конг, тогава британска колония, за да се образова по западните маниери. С помощта на един свой роднина, Леунг Фа-тинг, той отишъл в Хонг Конг и започнал образованието си в колежа „ свети Стефан” – училище известно с това, че в него учили деца на местните и китайските богаташи. Ип Ман бил човек, който вярвал в справедливостта и правдата, поради тази причина той открил определени неприятни аспекти в живота в Хонг Конг и особено в начина, по който били третирани другите китайци там. Учениците, които нагрубявали своите чуждестранни връстници, срещали правдата, раздадена от юмруците на Ип Ман и то многократно. Много скоро той си създал репутацията на човек, който много добре може да се грижи за себе си.

Един път, докато се движел по улиците на Хонг Конг, със свои приятели на път за училище, Ип Ман станал свидетел на брутален бой, който бил нанесен на Китайска жена от страна на един индийски полицай и се притекъл на помощ на жената. Полицаят озверял от този факт и нападнал Ип Ман, който трябвало да се защитава, поваляйки бързо полицая на земята използвайки уменията си по винг чун. Той успял да избегне ареста, напускайки бежешком сцената със своите приятели. Един от тези приятели разнесъл историята в училище. Макар и много спорно, се твърди, че един от хората, който чул за този епизод от живота на Ип Ман, бил самият Леунг Бик, синът на учителя на Ип Ман, известният Леунг Джан. Историята гласи, че Леунг Бик поискал среща с младежа и по време на разговорите им разкрил, че бил сина на Леунг Джан, който без много усилия успял да обезоръжи опитите на Ип Ман по време на едно предизвикателство, което самият той му отправил. В последствие през следващите години до смъртта на Леунг Бик през 1912, Ип Ман се обучавал на методите на винг чун, които не могъл да усвои напълно от учителя си и от неговите ученици. През 1917, когато бил само на 24 години, Ип Ман се върнал във Фошан и изненадал учениците на учителя си, като без много усилия успявал да превъзмогне уменията им по винг чун – нещо, което до тогава не се е било случвало. 

И все пак има много спорове по отношение на този аспект от живота на Ип Ман, както и от историята му на обучение, като голяма част от хората вярват, че тази среща въобще не се е състояла. На първо време изглежда, че няма никакъв начин да се докажа, че Леунг Бик е бил все още жив по онова време. Дори голяма част от учениците на Ип Ман никога не са чували тази история, докато той не навършил 50, когато един репортер от едно известно местно списание по бойни изкуства го интервюирал за една статия по отношение на историята за винг чун. Дори собственият ми учител – покойният Вонг Шун Люн, един от най – близките и най – способни ученици на Ип Ман заяви, че преди интервюто, той никога не бил чул Ип Ман да говори за история на бойното изкуство, която да включва историята за Леунг Бик чак дотогава.

От моя гледна точка, основавайки се на моите познания на китайската култура и маниери и особено за този аспект от тях, където „лицето” е най – важно за китайците още от най – древни времена, се постарах да намеря друго възможно обяснение. Що се касае до историята на винг чун можем със сигурност да кажем, че Леунг Джан е съществувал и че той е бил учител на Чан Ва Шун, който от своя страна е бил учител на Ип Ман. Цялата история дотогава, базирайки се на проучване на датите, е спекулация и никога не е била доказана. Болшинството други китайски бойни изкуства могат да превъзнасят историята си с разкази за монаси и войни, насекоми и животни, герои и чудовища, които довели до създаването на тяхната система. С винг чун, което бойно изкуство е толкова неизвестно и е било толкова тайно преподавано до времето на Ип Ман (вярва се, че Леунг Джан е имал само 3-5 частни ученици, а Chan Wa-sun – само 16 през целия си живот). Точно тук смятам, че тъй като не е имало нищо за разказване, което да може да бъде доказано, Ип Ман, в опит да „спаси лицето” на своето бойно изкуство пред кръговете от китайски бойни изкуства в Хонг Конг, създал история, която да съдържа вълнуващи елементи, които да съвпадат с враждебната му бойна система. 

Паметник на Ип Ман

Със смъртта на Леунг Джан, неговият ученик Чан Ва Шун наследил рамката, като основа на стила със своите двама Леунг Бик и Леунг Чун, избирайки да не се състезават за ролята на велики. А и в крайна сметка е известно много малко за синовете на Леунг Джан, поради тази причина не можем да кажем къде са живели, къде са прекарали края на живота си и дали са имали ученици или не. Ако Леунг Бик наистина е починал в Хонг Конг по времето, когато е срещнал Ип Ман, ако такава среща наистина се е състояла, той е щял да бъде много възрастен мъж, на почти еднаква възраст Чан Ва Шун, който по онова време вече е бил починал. Освен това Леунг Бик физически нямало да бъде годен да обучава, още повече по – младото и по – здраво протеже на Чан Ва Шун и Нг Чунг-со.

Очаквайте продължение на живота на Ип Ман Майстор на едно цяло поколение,  респект и уважение в света на бойните изкуства

Част Първа
Част Втора 

*статията е предоставена безвъзмездно от Винг Чун Кунг Фу Клуб Беймо

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow История на бойните изкуства Arrow Ип Ман – Майстор на едно цяло поколение Част Трета