Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Ип Ман – Майстор на едно цяло поколение Част II

Ип Ман – Майстор на едно цяло поколение Част IIОстава въпроса какво точно знаем за истинския Ип Ман и какво наследство остави той зад себе си? Ако съдим от това, което гледаме на екрана, отговорът е – не много. Или виждаме преувеличена история за мъжа и неговите умения. Медиите под натиска на китайската култура и техния патриотизъм създадоха нов фолклорен герой, който да вдъхновява. Обаче по този начин напълно пренебрегнаха факта, че историята от филма напълно изобразява действителния живот на този човек. В допълнение искам да кажа, че животът на Ип Ман, както и животът на най – известния му ученик, покойният Брус Лий, са били далеч по – интересни от това, което ни се поднася в днешно време. 

Ип Ман е бил роден в много смутно за китайската история време. Времето между „Стария Китай” и Китай, който познаваме от днес. На 6-ти ноември, 1893, само няколко години преди Манджурската Династия да падне и д-р Сун Ят-сен (друт известен Гуанджунски поданик) да създаде Китайската Република, родителите Ип Ой-до и Нг Чуй посрещнаха третото си, Ип Гай-ман. Със своя по – голям брат Ип Гай-гак, по – голямата си сестра, Ип Ва-вон и със своята по – малка сестра, Ип Ва-хум, младият Гай-ман се наслаждавал на безгрижен живот със своите родители, които притежавали земи и големи собствености във Фошан (Fatsaan). Животът на тези огромни собствени земи се оказал повратна точка в създаването на ролята, която Ип Ман щял да изиграе в развитието и историята на винг чун през следващите години.

Фамилният замък ‘Ip Family Clan Hall’ се намирал на улица Song Yuen Dai Gai (Mulberry Gardens Street) близо до центъра на Фошан, поради тази причина местният, Чан Ва Шун помолил бащата на Ип Ман, Ип Ой-до да преподава на своите ученици там. По – известен с прякора си, ‘Jaau Chin Wa’ (“Чейнчаджията”), той самият е бил ученик на един от най – известните учители по Винг Чун, ‘Fatsaan Jaan Sinsaang’ (“господин Джан от Фатшан”), Леунг Джан. На 13 – годишна възраст Ип Ман се запалил по онова, което Чан Ва Шун и неговите ученици практикували на територията на семейния им замък. Той набрал смелост и попитал дали може да се учи. Майстор Чан, който тогава бил на 70 години, не искал друг ученик, особено такъв, който е син на богат татко, защото вярвал, че „богатите учиници не научават нищо”. За да обезкуражи Ип Ман, той му казал, че таксата ще бъде $500 сребърни долара, което било цяло състояние по онова време.

Вместо да се обезкуражи, Ип Ман отишъл при баща си, за да го пита дали може да ползва годишните си спестявания, за да учи от Чан. Изненадан от интереса на сина си, но поласкан от факта, че Ип Ман бил толкова запален да се учи, Ип Ой-до му позволил да занесе парите на Чан. Виждайки парите, Чан бил убеден, че Ип Ман ги е откраднал или направил нещо много по – лошо, за да ги вземе, затова той накарал Ип Ман да извика баща си за потвърждение. Научавайки от самият Ип Ой-до неговият нов ученик е дал всичките си спестявания, за да учи, Чан приел Ип Ман като свой последен 16-ти ученик. За съжаление само 3 години след като започнал да учи това бойно изкуство, учителят на Ип Ман, Чан Ва Шун починал. Поради тази причина със задачата да го обучава се заел вторият ученик на Чан, Нг Чунг-со.

Част I

*статията е предоставена безвъзмездно от Винг Чун Кунг Фу Клуб Беймо

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow История на бойните изкуства Arrow Ип Ман – Майстор на едно цяло поколение Част II