Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Ип Ман – Майстор на едно цяло поколение Част Първа

Ип Ман – Майстор на едно цяло поколение,  респект и уважение в света на бойните изкустваот Дейвид Питърсън 

В царството на фолклора на китайските бойни изкуства дори беглото произнасяне на няколко избрани имена може да предизвика представата за смелост, умения и чест. Имена като това на майстора по хун гар Вонг Фей Хонг, основателя на института Джинг Ву – Ху Юан Джа или прародителя на винг чун – Леунг Джан, незабавно извикват у нас представата за велики бойци, чиито умения и дела продължават да будят респект и уважение в света на бойните изкуства. Едно друго име беше прибавено към този списък съвсем скоро, което беше публично представено посредством трите китайски филма, снимани наскоро, а именно на големия гранд майстор по винг чун - патриарха Ип Ман.

Ип Ман и Брус ЛийСлед като по времето на световно известната звезда – Брус Лий е бил само бегло споменат в неговата биография, то в настоящия момент последният Гранд Майстор от Хонг Конг по винг чун е знаменито име в цяла Азия, като много бързо набира популярност и на Запад особено благодарение на филмите ‘Ип Ман (2008) и ‘Ип Ман 2’ (2010), където участва актьора Дони Йен в главната роля. Само преди няколко месеца третият филм ‘Легендата започва – Ип Ман, където участват Денис Тоо, легендата Само Хонг и Юен Бяо, представи версията за младите години на Ип Ман.

Макар че трябваше да бъде сниман още един филм в края на 2011 от режисьора Вонг Ка Вай, той беше отложен поради огромни технически и проблеми от друго естество. Той трябваше да представи историята на Ип Ман през годините, които е прекарал в Хонг Конг и щеше да се казва Гранд Майсторът. В главната роля беше предвидено да участва Тони Люнг Чуй-вай. Говори се за излъчването на 40 сериен телевизионен филм за живота на Ип Ман, който да бъде излъчен в най – скоро време!!! Ефектът от произнасянето на името на Ип Ман се явява във все по засиления интерес както към Ип Ман, така и към самата система винг чун. Школите, който до скоро имаха ученици, които се брояха на пръстите на едната ръка, днес са препълнени от хора от различни възрасти, които искат да станат втория Ип Ман.

 

Остава въпроса какво точно знаем за истинския Ип Ман и какво наследство остави той зад себе си?

 Очаквайте  продължение на живота на "Ип Ман - Майстор на едно цяло поколение,  респект и уважение в света на бойните изкуства"

Част I

*статията е предоставена безвъзмездно от Винг Чун Кунг Фу Клуб Беймо

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow История на бойните изкуства Arrow Ип Ман – Майстор на едно цяло поколение Част Първа