Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

За Джит Кун До

За Джит Кун ДоКантонезийски Джийт Кун До/截拳道/ в превод означава "Път на изпреварващия юмрук". Това е името, което легендата на бойните изкуства Брус Лий дава на концепцията си за бойните изкуства.Джийт Кун До не е стил или смесица от няколко различни бойни изкуства. Стил - това е нещо вече установено и непроменливо. За разлика от стиловете, Джийт Кун До е "процес на постоянен растеж". Техниките, които се използват в Джийт Кун До, включват материала, който е предаден от Брус Лий на неговите ученици. Последните от своя страна добавят още към този материал, защото сифу Брус насърчава всеки човек да изследва всичко в областта на бойните изкуства и да се възползва да включи в арсенала си от техники това, което може да работи добре в реална ситуация.Задачата на един инструктор по Джийт Кун До е да даде на практикуващите този материал и те да изберат това и използват това, което най-много подхожда и работи за тях.

 В емблемата на Джит Кун До Ин и Ян представляват двете противоположни сили във Вселената. Стрелките около тях показват постоянното взаимодействие между тях. Китайските букви гласят: "Използвай липсата на път за път" и "Да използваш липсата на ограничение за ограничение".

 

Някои от принципите на Джийт Кун До:

Един от най-важните принципи на Джийт Кун До е приспособимостта, да бъдешкато водата. Поради тази причина в Джийт Кун До практикуващите работят на различни дистанции:

- далечна дистанция /ритници и дълги оръжия/

- боксова дистанция

- дистанция за трапинг /капаниране/

- стенд и граунд файтинг /борба и ключове в изправено положение или на земя/


Други от принципите са:

- Изследвай собствения си опит

- Използвай това, което действа (работи)

- Премахни това, което не действа

- Добавяй това, което е специфично твое

Като правило техниките в Джийт Кун До трябва да се извършват икономично и директно, без излишна атрактивност:

"Джийт Кун До не се спира на незначителното, не прави неправилни ходове. То следва една права линия, точно към целта. Простотата е най-кратката дистанция между две точки."

Джийт Кун До същото ли е като Смесените бойни изкуства?

В смесените бойни изкуства /MMA- mixed martial arts/ се използват техники от различни бойни изкуства, както и в Джийт Кун До. При смесените бойни изкуства обаче освен лоу кик не са позволени удари под кръста - в слабините и колената, които са от голямо значение в Джийт Кун До; ударите с отворена длан към очите и гърлото и т.н. В ММА не се набляга толкова на философската част на бойните изкуства, също така няма работа с оръжия. Това са някои от разликите между Джийт Кун До и ММА. Въпреки, че не е основател на ММА, самият Брус Лий се смята, че има огромен принос за формиране на идеята за смесените бойни изкуства, тъй като самият той е  изследвал повече от едно бойнo изкуствo.

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow Интересно Arrow За Джит Кун До