Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Крав Мага - история и разпространение

Крав Мага - история и разпространение

Крав Мага е разпространена по целия свят, като с тази бойна система се обучават не само израелските сили за сигурност. Големи центрове съществуват в САЩ, Италия, Франция, Полша, Германия, Великобритания, Русия, Канада, Швеция, Норвегия, Сърбия, както и в много други страни.Специалните агенти на ФБР, служители от Бюрото за охрана на дипломати преминават през обучения по Крав Мага. Във Франция, Великобритания и  Сърбия Крав Мага изучават отрядите за борба с тероризма. Във Финландия полицията и граничните части също преминават курсове на обучение. Програми по Крав Мага са въведени и за елитните армейски части на Швеция и Норвегия. Освен в правителствения сектор и правоохранителните структори, системата е широко разпространена и сред цивилното население.

   Названието на системата е на иврит и често се превежда като контактен бой, но някои специалисти смятат, че този превод не е съвсем точен. Според тях думата "мага" означава "контакт, съприкосновение", но в съчетание с "крав" вече се има предвид сблъсък между бойци или "ръкопашен бой".

   Основател на Крав Мага е Имрих Лихтенфелд (Imrich "Imi" Sde-Or) (1910 - 1998) - евреин, роден в Словакия. Баща му Самуел Лихтенфелд на младини бил цирков акробат и борец, а впоследствие служил в полицията като оперативен работник. Същевременно бил инструктор по самоотбрана и ръкопашен бой. Под влиянието на баща си Имрих от малък започва да се занимава с борба и бокс и даже спечелва първи места по тези спортове на републиканско ниво в края на 20-те години на миналия век. Няколко години по-късно в Словакия се надига вълна на антисемитизъм и Имрих се включва в отряд за самозащита. В този отряд членували младежи с еврейски произход, които охранявали еврейския квартал на Братислава. Между 1936 и 1940 г. на Имрих му се наложило да участва в няколко десетки ръкопашни сблъсъка с членове на младежки фашистки формирования. В резултат на тези сблъсъци имал проблеми с полицията, която не гледала с добро око на съществуването на проеврейски отряди. През 1940 г. Лихтенфелд напуска страната и емигрира в Палестина. Там постъпва в еврейски сили за самоотбрана, наречени "Агани". Основната им задача е защитата на еврейските заселници. По примера на всички и той си променил името по израелски маниер на Ими Сде Ор. През 1944 г. го назначили за инструктор по физическа подготовка и самоотбрана. Имрих преподавал прийоми за защита от нож, както и работа с нож. Също така започнал да разработва система за ръкопашен бой на основата на борбата. Негови ученици били бойци както от отрядите "Агани" и "Палмах", така и служители на полицията. В "Палмах" имали собствена система за контактен бой, но при последвалите проверки по-добра се оказала тази на Имрих.

   През 1948 г. след създаването на държавата Израел той постъпил на служба в армията, където бил назначен за главен инструктор по ръкопашен бой. В продължение на 20 г. Ими се занимавал с разработката и преподаването на тази система. След като се демобилизирал от армията, се заел с адаптиране на ситемата си за самозащита за деца и жени. Разработил редица техники с използване на битови предмети за самоотбрана. През 1972 г. започнали да се откриват школи по Крав Мага и били въведени цветни пояси за нивото на майсторство.

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow Интересно Arrow Крав Мага - история и разпространение