Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Крав Мага - максимална ефективност

Крав Мага - максимална ефективност

Първоначално техниката на Крав Мага се основавала на методи от бокса и борбата. Удари с крака не съществували, както и защита от тях. В края на 50-те години, след като се запознал с Карате, Ими бил впечатлен от ударите с крака и ги включил в своята бойна система. Учениците му говорят, че за него не съществувал проблем мигновено да измисли защита от каквото и да било нападение, даже и за първи път да се сблъсквал с дадена атака.

   Основно "оръжие" на Крав Мага са ударите с ръце и крака. Предпочита се воденето на бой на средна дистанция. Използва се стойка, подобна на боксьорската, със защитена брадичка и леко наведена глава. Ударите с ръце се различавали от използваните по онова време от изучаващите Карате, които имали навика да изнасят юмрука от нивото на кръста, откривайки се целите за противника. При близък бой се използват не само унищожителни удари с лакти и колена, но са включени и подсечки, удушавания, удари с глава, дори и захапвания.

   При Крав Мага се набляга на реалните ситуации. Съществува богат арсенал от противодействие при захвати и обхвати. Използват се удари, насочени към уязвимите точки на човешкото тяло - слабини, очи, уши, гърло, диафрагма и т.н. Има и раздел за водене на бой на земя, но за разлика от джудо и самбо, там освен техниките за борба се ползват и удари. Добре е разработена и техниката за боравене с нож, палка, пушки с щик, като и за защита от тях.    Интересно е, че израелците са се постарали да измислят техники за обезвреждане на терорист, който държи граната с издърпан щифт. Заедно с изучаването на прийоми за боравене с оръжия се тренира и с подръчни предмети за самозащита - ключове, отвертки, писалки, вилици, бутилки с отчупено дъно и т.н. Упражнява се дори и хвърляне на камъни, билярдни топки, монети, въобще всичко, което може да ви попадне под ръка, за да отвлечете вниманието на противника.

 

krav-maga-4

 Тренировките по Крав Мага се водят възможно най-реалистично по отношение на терена и облеклото. Важна част от подготовката на боеца е симулацията на реални нападения. Поради това, че Крав Мага е система за обучение на армейски подразделения, методиката на обучение е разчетена така, че да може да бъде изучена в максимално кратки срокове. Много се разчита на простотата на техниката, така че дори да се наложи още след първия урок да се използва на улицата, тя да е максимално ефективна. Залага се повече на ефективността, отколкото на ефектните изпълнения. Примерно при много други бойни изкуства съществуват раздели за самозащита, но ако другите учат как се действа при проведен захват, то в Крав Мага ще ви научат и как да действате, докато противникът посяга да направи захвата.

   Изключително високата ефективност на Крав Мага е доказана във времето. Не трябва да забравяме, че на израелските сили за сигурност (армия, полиция, охранителни служби и др.) им се налага всекидневно в продължение на десетилетия да влизат в стълкновения, в които най-добре се е проверила системата им за ръкопашен бой.

   Техническата база на Крав Мага, наречена "ядро", включва базова техника, приниципи, обединяващи тези техники и позволяващи да се разработват нови прийоми, методики на тренировката, психологическа подготовка и т.н. Обучението се води по шест програми:

1. Самоотбрана и ръкопашен бой - общ раздел, включващ освобождаване от захвати и обхвати, освобождаване от душения, защити при нападения с хладно и огнестрелно оръжие. Тактика на водене на ръкопашен бой с един и с няколко противници.

2. Самоотбрана за деца - набляга се на техники за бързо освобождаване и бързо оттегляне от мястото на конфликта.

3. Самоотбрана за жени - в тази програма са включени методи за самозащита при опити за изнасилване и нападения над жени. Те са пригодени към обичайното облекло на дамите, най-често употребяваните предмети от тях, които могат да се използват за самозащита (дезодоранти, ключове, пили за нокти и др).

4. Армейски ръкопашен бой - включва се водене на бой без оръжие, използване на нож, защита от щик, методи за обезвреждане на часови, противодействие при опит за обезоръжаване и др.

5. Специализирани техники за полицейски и правоохранителни органи - тук са включени методи за задържане на въоръжени престъпници и терористи, техника на личен обиск и претърсване, прийоми за слагане на белезници, способи за конвоиране на задържани лица, обучение за справяне в конфликтни ситуации при масови безредици.

6. Програма за обучение за сили със специално предназначение - в тази програма се обучават професионалисти от различни категории, като методиките се профилират към съответната категория бойци. Например телохранителите се обучават да водят ръкопашен бой, като защитават първо "клиента" си, а после и себе си. Командосите от отрядите за борба с тероризма се обучават да обзвреждат терористи, които се прикриват зад гърба на заложник или държащи граната с издърпан щифт. Разработват се и методи за стрелба от всякаква позиция.

   По всяка от програмите се провеждат курсове с различна степен на сложност, от няколкодневни базови до курсове с постоянно обучение и самоусъвършенстване. Най-кратко казано, Крав Мага се характеризира с простота на техниката, максимална реалистичност, естественост и твърдост. 

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow Интересно Arrow Крав Мага - максимална ефективност