Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

За охраната...

За телохранителя

„Пътят на телохранителя е път на смъртта.”
Миямото Мусаши

 

„Досега не са открити преки исторически свидетелства за произхода на професията на телохранителя. Нейните корени са толкова древни, че реалните факти са достигнали до нас пречупени през приказното огледало на митовете. Отначало хората са били ловци, после станали земеделци, а по-късно, когато станало възможно да се придобиват вещи и храна чрез размяна, се появили търговците и проститутките. Въпреки някои спорове относно поредността на появата им, несъмнено това са четирите най-рано възникнали човешки занаята. Но след като нещо може да бъде придобито, то трябва да бъде и опазено. Ето така станала необходима една нова професия – петата по ред.”        Дейвид Морел

В нашата страна, професионалното ниво на охранителите, а от там и на предлаганата от тях услуга  е на много ниско ниво! Основната причина за това е, неразбирането на основните принципи които са заложени в тази професияalt, както от самите охранители, така и от работодателите които ги наемат на работа.

Основното объркване започва още в самото начало, със слагането на всички работещи в сферата на охраната под общото название „охранител”, а последиците от това объркване  понякога са фатални, защото както самата охрана се дели на различни видове, според спецификата си /обектова, в заведение, инкасо, персонална и др./, така и самите работещи в тази сфера се делят на различни категории, според опита, уменията и темперамента си, и в този смисъл, можем да си представим какво би се случило, ако неправилният човек бъде поставен на позиция, която не е за него .

На първото стъпало в сферата на охраната, стоят ПАЗАЧИТЕ. Това са хора, които охраняват строителни площадки, стопанства или други подобни. На такива позиции обикновено се назначават  пенсионери от системите на МНО и МВР, които са в работоспособна възраст, а и разполагането с лично оръжие се явява тяхно предимство.

Следващото ниво са ОХРАНИТЕЛИТЕ, мъже и жени. Тези хора охраняват обществени serv guard fiz 3-300x200места, заводи, предприятия, фирми, магазини, банки, заведения, дискотеки, транспортират  ценни пратки и товари, мото и автопатрули, както и СОТ.  Хората които работят в този сектор са от различни възрастови групи. Характерното за това ниво е, че е най многобройно и с най-голямо текучество на кадрите, най-вече заради ниското заплащане.

Над тях стоят бодигардовете. Това са хора, предимно мъже, които обикновено са бивши спортисти с ясно изразени физически данни, или тип „горили”. Те обикновено биват наемаpersonal-bodyguard-300x208ни от бизнесмени, музикални или филмови звезди за охрана,  и като лични шофьори. Предпочитаната възрастова граница, за хората от тази група  е 20 – 30 години. Заплащането при тях е над средното в бранша. Тъй като между тях и работодателя обикновено се създават взаимоотношения, тип „приятелски”, на тях се гледа като на приближени и доверени хора. Не е рядкост обвързването на бодигард/личен шофьор/  и работодател в бизнес отношения или други, като назначаването на близки и роднини на работа във фирмата, например.

Най-високо в йерархията стоят хора, които нямат нищо общо с изброените до т4d79be14-300x205ук нива и за които се знае най-малко. Те са, така да се каже, „висшият пилотаж” в света на охраната. Както командосите се дистанцират когато ги класифицират като полицаи или военни, така и тези хора се разграничават от пазачите, охранителите и бодигардовете, защото те упражняват професията на ПЕРСОНАЛНИЯТ ЗАЩИТНИК! Например, образът на Кевин Костнър от филма „Бодигард”, е образ на gorb-300x300персонален защитник, също и героят на Дензъл Уошингтън от филма „Мъж под прицел”. Обикновено, това са хора които са работели в специалните служби, и са получили обучението си там. Това са хората на които се дължи славата на „охранителя”, и докато един персонален защитник може да върши работата и на пазача, и на охранителя, и на телохранителя/бодигарда/, то хората от споменатите категории, не могат да изпълняват функциите на персонален защитник, без да са преминали съответното обучение и без да са натрупали нужният опит, защото „професионална охранmof1asn7-248x300а“, означава ЕКИП! Персоналните защитници са тези, които „вършат работа когато се наложи” и това са хората на които наистина може да се разчита в рискова ситуация. Според изискванията на работодателя и степента на застрашеност, те могат да работят и сами, но преди това ясно са разяснили на клиента си, минусите от това. Персоналните защитници не само охраняват, а осъществяват и предпазване, осигуряване и подкрепа. Те отбраняват не само живота на работодателя си, но и неговото достойнство/заинтересованите от материята, помнят случая с Берлускони/. Тези хора не правят компромиси с професията и обикновено не се задържат дълго на места, където има несериозно отношение към работата, от страна на колеги или работодатели.

У нас има много изкривена представа за правилните отношенията между хората от охраната и работодателя. Вината за това изкривяване е и на двете страни, но възможността за положителна промяна е по-скоро в ръцете gagatelohranitel13-10-10-300x150на работодателите, отколкото в самите охранители, защото ако работодателя вдигне своите критерии за качествата и уменията на евентуалната охрана която наема, то по линията на естественият подбор, на пазара ще останат само качествени хора със сериозно отношение към работата. Действителността обаче е друга, защото болшинството работодатели изобщо не са наясно какво означава качествена охрана, и в България се броят на пръсти хората, на който не им се струва, че отделят твърде много пари за охрана, която я им потрябва, я- не!

security-react 681724n-300x199Как да обясниш, че именно поддържането на добра охрана е превенция срещу евентуални посегателства?! Как да обясниш, че много от първоначално набелязаните жертви за покушение или отвличане, са били заменени с други, които са имали по-слаба или никаква охрана?! Как да обясниш, че охраната е преди всичко бдителност и, че от тази bodyguard cup4-300x225бдителност зависи своевременната и адекватна реакция?! Как да обясниш, че за да бъде бдителна, охраната трябва да е отпочинала?! Как да обясниш, че  охрана, която е всеки ден на работа и която се изстисква  до последно от работодателя, за да си „заслужи парите”, не е никаква охрана, а ходещи сомнамбули и подвижни мишени?! Как да обясниш, че тренировката трябва да бъде част от ежедневието и работодателят е този, който трябва да осигури време и средства за това?! Как да обясниш, че служители или приближени на работодателя, които той лансира по един или друг начин, не бива да бъдат насърчавани да се месят на работата на охраната, че изявления от рода наrevolverUN-300x222 „Спокойно, ножът е дървен!”-изказвани от същите тези „приближени”, са опасни с приспиващото си действие?! Как да обясниш, че плащането на заплата от страна на работодателя, не го превръща в робовладелец, и че превръщането на охраната в роби или лакеи, не му вдига нивото на сигурност, а напротив?! Как да обясниш, че бизнес обвързване между охрана и работодател, е в абсолютен разрез с основните принципи, които са заложени в работата на охраната и вместо да вдигне нивото и, /както си мислят някои/, драстично го понижава, защото те вече не са охрана, а бизнесмени?! Как да обясниш, че фамилиарничене между охрана и работодател е абсолютно недопустимо и ще доведе до лоши или фатални последици?! Как да обясниш, altче е от изключителна важност за сигурността на работодателя или фирмата, на ръководните постове в охраната, да бъде назначавани кадърни хора, оператори, а не връзкари или подмазвачи?! Как да обясниш, че един персонален защитник, не би направил компромиси с нито едно от изброените неща и би напуснал, независимо от заплатата която получава?!  Как да обясниш, че за да бъдеш работодател и да имаш професионална охрана, се изисква една особена интелигентност, която в България притежават единици бизнесмени?!

Много са проблемите върху които би трябвало да се замислят и хората, работещи в сферата на охраната и тези които ги наемат, а също и институциите, като прокуратура и съд. А ще бъде дinf 2-199x300обре да го направят, защото в тази област, на карта са поставени живота и здравето на хората. Времената вече са други!!! Свидетели сме, как нуждата от качествени професионалисти в този ресор, става все по-крещяща, в иначе „мирната“ ни, и „спокойна“ родина! Винаги ще има хора, които ще се нуждаят от охрана. Винаги ще има и хора, които ще упражняват тази професия, но докато в другите страни има създадени традиции в тази насока, то при нас отношението е все още много несериозно. Колко хора трябва да загинат, колко хора трябва да бъдат отвлечени, колко хора трябва да бъдат унижени за да се промени това?! Може би трябва сериозно да се замислим върху казаното преди хиляда години от Хо Йенси/тълкувател на Сун Дзъ/,

„Когато светът е в мир, благородникът държи меча до коляното си!”…..

 

статията е взета от www.patyatnavoina.com

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow Интересно Arrow За охраната...