Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

За Войните и бойните изкуства…

За Войните и бойните изкуства…В днешно време, темата за бойните спортове и бойните изкуства е много актуална. Причините за това са, както големия интерес  към тези дисциплини /превърнали  се в мода/, така и финансите които те акумулират. Четах доста публикации за това каква е разликата между „боен спорт” и „бойно изкуство”, за предимствата и недостатъците на едното и другото. Моето мнение е, че в България, разлика между двете няма. Ако запитате някой от по-младите, упражняващи боен спорт или бойно изкуство,  дали има разлика между двете и ако има каква е тя, едва ли ще може да ви отговори. Ние сме известни с това ,как успяваме да опорочим всичко до което се докоснем и това също не прави изключение. Визирам  основните  Принципи , които са заложени  в бойните изкуства /учтивост, скромност, уважение, самоконтрол, самоусъвършенстване/, но колко от треньорите в нашата страна са наясно с тях и ги преподават?! 


Това, че спорта е една огромна машина за пари и, че всичко в него е подчинено на бизнес правила, е ясно. Но това в пълна степен важи и за школите по бойни изкуства, създадени у нас, с всичките им степени, данове и цветни колани, които се явяват като примамка,  и са  за сметка на Принципите. Точно поради тази причина,  аз поставям и двете понятия под общ знаменател и ги разграничавам от бойните умения, които практикуват  -  ВОЙНИТЕ.
Според  мен  е важно да се дискутира тази тема и да се  о
ММАбяснят основните разлики между различните понятия , защото това засяга най-вече по-младите и подрастващите, нашите деца, а като цяло, всичко това рефлектира върху цялото ни общество.
Конкретно, имам пред вид безпричинната агресия и невежеството, които са характерни за практикуващите бойни спортове или бойни изкуства . В подкрепа на моите твърдения е достатъчно само да се „разходите” из българските форуми за бойни спортове и бойни изкуства, където „компетентността” и съперничеството  лъхат  отвсякъде. Не, че там не съм срещал наистина ценни мнения и коментари, от които съм вземал поука, но те се броят на пръсти, а и хората които ги пишат, като се сблъскат с груповото невежество на „съфорумците” , които са си образували своеобразна групичка на „мъдреците” неприемащи различни от техните възгледи, пишат едно или две мнения и се оттеглят, защото са наясно, че с простотията не могат да се преборят.  Всички знаем, че „рибата се вмирисва от към главата” и затова аз не обвинявам  състезателите или адептите, а техните треньори и наставници, които в по-голямата си част /имам пред вид нашата страна/ са абсолютно некомпетентни с това как и на какво, трябва да се обучават деца и млади хора, с неизградена психика и ценностна система. .  А разликата е най-вече в съзнанието и нагласата на практикуващите. И ако такава почти не се забелязва при хората занимаващи се с бойни спортове или бойни изкуства, то при Войните тя е осезателна. Водещият принцип в бойните умения и практики на Война е ЕФЕКТИВНОСТТАgladiator
Един Войн не излиза по състезания, не се интересува от цвета на колана или това, колко шампионски титли има застаналия срещу него , пет пари не дава за това, колко „БИ” е изброил под потребителското си име в някой форум, изпречилият се насреща му „капацитет”, или в колко „много битки”  по „свободни двубои” е участвал въпросния….Когато един Войн влиза в битка, тя ВИНАГИ е РЕАЛНА и е ПОСЛЕДНА ! В такъв момент за Войнът съществува само ТУК и СЕГА, и обикновено в такива ситуации Война е този, който остава……жив!

ИЗКУСТВОbruce-lee-beats-up-chuck-norris- означава да ИЗРАЗИШ СЕБЕ СИ, това е ТВОРЧЕСТВО и точно тук се крие „ключът на истината”….Ето така Войнът превръща бойните си умения в бойно изкуство, като влага в тези умения и практики частица от  себе си, тогава НЕГОВОТО ВОЙНСКО ИЗКУСТВО се превръща в уникално, а тази уникалност го прави ефективно!!!  ТРАДИЦИЯТА в бойните изкуства и в бойните спортове, означава РАМКА, А РАМКАТА ТЕ ПРАВИ НЕЕФЕКТИВЕН И В СИТУАЦИИ В КОИТО Е ЗАЛОЖЕН ЖИВОТЪТ ТИ,ТЕ УБИВА!!! В миналото, школи по бойни изкуства са били откривани  само от хора Войни, доказали се в дуели и битки, а учениците които са се обучавали в тях, след години са излизали като изградени морално, физически и психически индивиди.  Само Войн, може да посочи верния  Път на ученика, да му помогне да изгради характера  и ценностната си система и да му покаже как да живее с достойнство и  чест. Само Войн може да покаже с ЛИЧЕН ПРИМЕР  на подрастващите и на младите хора, решили да стъпят на Пътя на бойното изкуство или спорт, че НЕ СЕ НУЖДАЯТ ОТ НАРКОТИЦИ,  АНАБОЛИ или някакви други СТИМУЛАНТИ, за да бъдат храбри и силни мъже, и че не безпричинната агресия и просташкото държание са отличителни  черти  на смелия и силен  мъж, а възпитанието, самообладанието и самоконтрола!!!

 

статията е взета от www.patyatnavoina.com

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow Интересно Arrow За Войните и бойните изкуства…