Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

BlitzCombat – брутално или ефикасно?

BlitzCombat – брутално или ефикасно?Интервю:

BlitzCombat – брутално или ефикасно?


Първите семинари с Щефан Крънко са вече факт. По време на подготовката им налице беше скептично настроение и недоверие. Преди всичко това се наблюдаваше при жените, тъй като те предполагаха, че става въпрос само за физическа сила, твърдост и издръжливост. Керстин Кунц, 12 ученическа степен, участвала на семинара с Щефан Крънко в Целендорф (Берлин), описва подробно нейните впечатления...

На 18 септември 2011, събота, се проведе BlitzCombat-премиера в Нордерщет, на която Сифу Франк Айхлзедер покани сърдечно Сифу Щефан Крънко (5 практическа степен). Участниците бяха почти 70. Те се занимаваха с темата anti-groundfighting. На следващия ден около 30 участника очакваха с нетърпение началото на семинара в Целендорфското училище на Милос Дракулик. Аз съм единствената жена! На семинара на север бяха 7 жени.


Щефан Крънко започва с теоретично въведение. Иска да разясни на всички, че боят на улицата не носи удоволствие, а е дори много опасен. В такава ситуация първичният инстинкт на човек го кара да хване някое счупено стъкло или камък от земята или съответно да хвърля маси и столове, ако е в бар или заведение. Ако човек падне и се нарани лошо, са възможни трайни увреждания.

Щефан Крънко разяснява и ситуацията с екипираните полицаи и военни, на които често се налага търкаляне по земята. Това определено не е приятно! Затова BlitzCombat преподава форма на директно нападение, т.е. целта е главата на опонента, а не неговите ръце. Щефан Крънко изтъква ползата от приближаване към врага и удар с отворена длан по неговото лице, очи или врат. Това довежда до парализиращ шок за него.

В началото започваме с обикновени атаки към врата, опитваме да улучим виталните точки и тренираме целенасочено, без да посягаме наистина. Въобще не е лесно лекомислено и без напрежение с промеждутъка между палеца и показалеца да нанесеш удар под брадичката към врата. Моралните задръжки трябва да бъдат преодоляни. Очароващо е, обаче колко добре функционира, когато ударът се нанесе правилно позициониран. Главата сякаш от само себе си лети назад и после са връща сама, за да допринесе за загуба на равновесието и баланса, много често и до сътресение на мозъка. Така че нападателят е опиянен поне за един момент. Следващите мерки, които трябва да се предприемат зависят от ситуацията и пола. Бой между мъже-може би те ще продължат да се бият. Бой при жени-стремглаво напускане на бойната сцена.

Щефан Крънко показва, че BlitzCombat функционира срещу всякакви чужди нападения- на боксьори, на трениращи муай тай, борба или срещу всякакви нападатели с открита позиция. Участниците започват семинара скептично настроени, но по-късно се убеждават, че техниките действат безотказно и ги изпробват. Си-фу Щефан наблюдава всеки и преценява дали движенията се изпълняват коректно. Става ми ясно, колко е важно за една жена да умее да спре опонента и неговата атака и да успее да избяга. В редки случаи се стига до по-дълъг двубой между жени. Налага ми се да посегна към гръкляна на Щефан Крънко и съм въодушевена от моя успех. Тренираме различни комбинации- защити срещу борци и боксьори.

Участниците пробват премерени удари с лакът по главата или гърба. Всеки вижда и усеща колко мощна може да бъде болката от такъв удар. Моето заключение: не е необходим бой на земя, при положение, че техниките и силата на ударите се тренират достатъчно добре.

За Щефан Крънко е важна ефективна тренировка на координацията и степенуваните форми. Който не тренира своите удари, не може да удари наистина. Това трябва да е ясно на всекиму.

Беше успешен семинар, който със сигурност потикна някои от участниците към преосмисляне на ВингЧун.

Във връзка с това ми беше дадена възможност да задам няколко въпроса на Щефан Крънко.


WTW: Как преминаха първите ти семинари? Бяха ли успешни?

Щефан: Всички бяха скептични. Мислиха, че ще демонстрирам съвсем нова програма, която тепърва ще трябва да се изучава. Но в последствие установиха, че няма нищо ново. Директните техники ги въодушевиха и изненадаха.

Защо на семинарите ти присъстват толкова малко жени? Какво можеш да кажеш на жените?

Мисля, че станаха някакви недоразумения при последните интервюта. Жените мислят, че на моите семинари има много боеве и малко самозащита. Дори смятат, че е само бой на земя- брутален и нечестен. Но целта е именно обратното- anti-groundfighting. За жените има специални програми, в които те спират нападателя и след това бягат. Тренировката на жените задължително се провежда с предпазни очила и протектор за врат.

Какви съвети можеш да дадеш на всички трениращи?

Задължително е да се учат техники срещу нападения на невингчунисти. Защото никой, който тренира ВингЧун, няма да ни нападне на улицата. Не трябва да удряме ръцете на нападателя, а директно неговата глава, очи или врат. Това звучи ужасяващо и брутално, но ние тренираме за улицата, а не за някакво състезание.

Кой може да участва в твоите семинари?

Всеки, притежаващ 6 ученическа степен, е запознат с видовете нападения, съответно може да участва в моите семинари. В същото време има и ученици с 1 или 2 ученическа степен, които са изучили различни бойни техники. Те, разбира се, могат също да участват, за да се убедят как функционира BlitzCombat. За това е необходимо писмено разрешение от ръководителя на съответната школа.


Този семинар беше като въведение из всички вариации на чуждите нападения и доказателство за това, колко ефикасен е BlitzCombat срещу тях. Каква е всъщност перспективата на BlitzCombat?

Тъй като времето не достига да се демонстрира всичко, това трябва да става стъпка по стъпка. Например, на първия ден трябва да се упражняват техники срещу нападения на боксьор, на втория ден- срещу муай тай атаки. Трябва да се тренират различни комбинации срещу съответните нападения. Трябва да се отделя повече време при упражнявато на детайлите в директните атаки срещу опонента. Ако има желаещи, мога да проведа и семинар, посветен на боя на земя. За мен ще е удоволствие, а в същото време и здрава тренировка за кондицията.


Благодаря за изключително интересния разговор!


Като заключение нека дадем и една мъжка оценка за проведения семинар: „Евала на Щефан Крънко за невероятния семинар! Преподавател, който наистина се грижи за овладяването на ефикасните техники. Професионалист във ВингЧун и в цялата материя за преподаване.

BlitzCombat е чист концепт за самозащита в опасни ситуации и функционира благодарение на познатите ВингЧун-принципи. Това е правилното решение, когато словесната защита не помага. BlitzCombat е последователен и безкомпромисен.

Особено интересена е концепцията за жените, благодарение на която те прилагат ефективни мерки за парализиране на действията на нападателя. Всеки може да научи и използва тези техники. Освен това това доставя и удоволствие. То може да се прочете по въодушевените лица на трениращите, които полагат огромно старание при тренировката.

За в бъдеще си пожелавам да се разработи специалена концепция за отделните ръководители на школи, за да могат те да работят по-фокусирано върху тези техники. Това е целта и на Щефан Крънко.

Следващата година ще го поканя непременно повече от един път в Берлин.”Текст: Керстин Кунц

Снимки: Милос Дракулик

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow Интересно Arrow BlitzCombat – брутално или ефикасно?