Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Бурните години на младия Брус Лий в Китай

За развитието на Брус Лий, в Бойни Изкуства оказва изучаването на Винг ЧунНай-голямото влияние в развитието на Брус Лий, в Бойни Изкуства оказва изучаването на Винг Чун. Лий започва обучение в Винг Чун на 13-годишна възраст при Винг Чун учителя Ип Ман през 1954 г., след катогуби битка срещу членове на съперническа банда. Редовното обучение при Ип Ман обикновено се състои от изучаване на форми, практика, Чи Сао тренировки - лепнещи ръце, техники на дървения манекен и свободен спаринг. Групите на трениращите са съставени обикновено от буйни, своенравни младежи. Ип Ман се опитва да запази своите ученици далеч от борбата в уличните банди на Хонг Конг, като ги насърчава да се борят в организираните състезания.

След около година обучение по Винг Чун, повечето от учениците на Ип Ман отказват да тренират с Брус Лий, след като научават за смесеното му потекло. Повечето от китай ците споделят убеждението, че не трябва да се преподават Бойни Изкуства на не-азиатци.  Хоукинг Чуен продължава да тренира с Брус Лий, както и още 5-6 човека от цалия Винг Чун клан и от учениците на Ип Ман. Въпреки това Брус Лий показва особен интерес към обучението по Винг Чун и продължава да тренира самостоятелно при Ип Ман и Вонг Чун Льонг, друг известен  с майсторство ученик на Ип Ман.

След като посещава Tak Sun School, на няколко пресечки от дома му, Брус Лий е приет в La Salle College на 12 годишна възраст. През 1956  поради лошо академично представяне или евентуално лошо поведение, той е бил прехвърлен в колеж Св. Франциск Ксавиер, където негов наствник е бил брат Едуард, учител и треньор на училищния отбор по бокс.

През пролетта на 1959 г., Лий влиза в още един уличен бой, където се намесва и полицията. До късните си тийнейджърски години,  уличните боеве в които участва и младият Брус Лий стават по-чести и включват боят на сина на член на страховитото семейство на Триадите. В крайна сметка, бащата на Лий решава, че синът му трябва да напусне Хонг Конг, за да продължи по-безопасно и по-здравословно живота си в Съединените щати. Родителите му потвърждават страха от страна на полицията, че противникът на Лий този път е организирал престъпните среди и сега става въпрос за живота му.

“Полицаят дойде и каза “Извинете ме г-н Лий, но синът ви се бие много в училище. Ако се случи дори още един бой ще трябва да го пратим в затвора.”, спомня си Робърт Лий - брат на Брус Лий.

Брус Лий стават по-чести и включват боят на сина на член на страховитото семейство на Триадите

 

През април 1959 г., родителите на Лий решават да го изпратят в Съединените щати, за да остане с по-големия си сестра, Агнес Лий, който вече живее там със семейни приятели в Сан Франциско.

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow Интересно Arrow Бурните години на младия Брус Лий в Китай