Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Семейството на Легендата Брус Лий

Семейството на Брус ЛийБрус Лий е роден на 27 ноември 1940 г. в китайска болница, в китайския квартал на Сан Франциско. Според китайския зодиак, Лий е роден в часa и годинатa на Дракона, коeто e рядко съвпадение и по традиция означава силна поличба. Баща му Лий Хой Чуен е китаец, а майка му Грейс Хо е наполовина китайка. Грейс Хо е дъщеря на Хо Ком-Тонг и племенница на сър Робърт Хо-Дун, двама забележителни Хонг Конг бизнесмени и филантропи. Брус е четвъртото от пет деца: Фийби Лий , Агнес Лий , Питър Лий , и Робърт Лий . Лий и родителите му се връщат в Хонг Конг, когато той е бил на три месеца.

Кантонското рождено име на Лий е Лий Юни-Фан. Името означава "Върнат отново", и е дадено на Лий от неговата майка, която почувствала,че той ще се върне в Съединените щати някой ден. Поради суеверния си характер майка му първоначално го кръщава Сай-фон, което има женствен смисъла и означава "малък феникс".  Смята се, че английското име Брус му е дадено от дежурния лекар Мери Глоувър.

Лий е имал още три други китайски имена: лий Иуанксим, на семейство, кланово име; Лий Янчуан, което той използва като студентско име, докато учи в La Salle College, и китайското име Лий Ксаолонг, което означава "малък дракон").

Бащата на Лий, Лий Хой Чуен, е един от водещите актьори в кантонската опера. Предприема турне заедно със семейството си, по време на японската инвазия в Хонг Конг,дълго около година. Лий Хой Чуен са били на турне и в Съединените щати в продължение на много години и изнасяли представления пред многобройните китайски общности там.

Въпреки че много от връстниците му, решили да останат в Съединените щати, Лий Хой Чуен се завърна в Хонг Конг след раждането на Брус. В рамките на месец, Хонконг е бил нападнат и Лий са живяли в продължение на три години и осем месеца под японска окупация. След края на войната, Лий Хой Чуен възобновява актьорската си кариера и става по-популярен актьор по време на възстановяването на Хонг Конг.

Родителите на Брус Лий - майката Грейс и баща му Лий Хой Чуен, 1940 г.

Майката на Лий, Грейс Хо, принадлежала към един от най-богатите и най-мощните кланове в Хонг Конг, Хо-Тингс. Тя е племенница на сър Робърт Хо-дун, Евразия патриарх на клана. Като такива, младия Брус Лий израснал в богатите и привилегировани среди. Въпреки предимството на статута на семейството му, кварталът, в който Лий израснал станал пренаселен, поради наплива на бежанци, бягащи от комунистически Китай,тогава колония.  Улиците станали опасни с постоянни съперничества между бандите.

След като Лий е участвал в няколко улични боеве, родителите му решили, че трябва да бъде обучен в Бойните Изкуства. Първото въвеждането на Лий в Бойните Изкуства е чрез баща му, от когото научава основите на Ву-стил Тай Чи Китайския бокс.

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow Интересно Arrow Семейството на Легендата Брус Лий