Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Как да запалим децата си да спортуват?

Как да запалим децата си да спортуват?Темата за негативното отношение на децата към спортуването в училище и за намалената физическа аткивност при подрастващите стана особено актуална напоследък и широко се дискутира в общественото пространство. Изтъкват се различни причини, вината се прехвърля от институция на институция, а реалността остава без промяна.

Много малко засега са и конкретните идеи за подобряване на положението и привличането на децата към активен начин на живот. Защото, за да спортуваш активно, не са нужни само зали, усилени тренировки и преследване на високи спортни резултати. 

Любовта към спортуването се развива под влияние на цялостното възпитание и често се формира още в семейната среда. Доказано е, че израствайки, децата подражават на своите родители и възприемат техните навици и любими занимания и начин на живот. Най-лесният пример е масово използвания израз - "потомствен спортист" или "потомствен фен". За товаактивният личен пример на родителите в това отношение, отделеното време за споделянето на игрите с детето и пробуждането на интереса към някакъв вид движение, допринасят за формирането на правилни навици още в ранна възраст. 

warrior-sport-deca-boini-izkustva-trenirovka

Тук възниква въпросът "А в неактивните семейства, в които не се спортува как трябва да постъпим?". Отново на преден план излиза желанието и търсенето на някаква по-лесна форма на активност. Понякога прости родителски жестове, като поканата "я да покажеш как риташ топката, или можеш ли да вкараш в коша", разходка в планината, подарено колело, топка или федербал, могат да сторят невероятното и да "запалят" детето към спорта.

Ето няколко прости съвета, които в минимална степен биха помогнали за привличането на тийнейджърите към спорта:

  1. Отделете време за общуване с детето ви за неговия начин на живот. Но не само рутинните въпроси "как е в училище" и "каква оценка получи днес", а в съвместно обсъждане за неговото израстване, умело посочете ползата от спортуването. Подчертайте, че активното движение е основно за хармоничното изграждане на тялото (особено актуално при тийнейджърите по време на пубертета). Важното, е да подчертаете, че спортът не е задължение, а средство за забавление, чрез което можеш да формираш тялото си - постигане на красива осанка при юношите и изваяно тяло при девойките.
  2. Привлечете вниманието му, като му покажете различни видове спорт, наименованията им, начин на изпълнение и тяхното протичане. Като средство за онагледяване използвайте спортните канали и телевизионни предавания. Съвместното обсъждане ще послужи за привличане на интереса му към известни спортисти и тяхната популярност.
  3. Обяснете правилата на отделните спортни дисциплини, които наблюдавате съвместно. Ако и вие нямате достатъчно познания - обадете се на приятел или проверете в интернет. Само разбирането на точните действия на спортистите ще помогнат на детето ви да се ориентира в движението на играчите по терена. Разяснявайте движението на точките в резултата, като по този начин ще го заинтригувате към евентуалния победител в излъчвания двубой или индивидуална надпревара.
  4. Заведете детето си на спортна проява в реално време на стадиона или в залата и бъдете истински запалянковци. Наблюдаваните двубои на живо оказват невероятен отпечатък върху съзнанието на подрастващите. Атмосферата по трибуните и приятните емоции могат да запалят у тях желанието към бъдещо практикуване на дадения спорт.
  5. Подарете му спортен атрибут - топка (футболна, волейболна, баскетболна), тенис ракета, ски, кънки, ролери и други приспособления за активно движение. Един такъв подарък е един от основните начини да зарадвате подрастващите и да ги подтикнете да посетят близкото игрище или спортната зала, за да ги използват.
  6. Купете му истински спортен екип. Не е задължително да е с име на някой известен играч. Но принадлежността към даден клуб, изразена чрез логото и цветовете на екипа, носи приятни емоции и е важна част за тийнейджъйрите и ще ги мотивира да пробват уменията си в някой спорт.
  7. Запалете го, като демонстрирате личния си пример и умения в даден спорт и спортувате заедно. Заведете го на игрището, стадиона или корта и му помогнете в усвояването на началните умения на даден спорт. Дори демонстрации на вашите умения в парка ще предизвикат радостта на детето ви от взаимното споделяне на игрите. Не се притеснявайте, че вие не можете много добре някой елемент. Не е важно доколко умеете, а дали ще съумеете да го запалите и подтикнете да прави нещо.
  8. Филмирайте спортните му умения в снимки и клипчета и ги показвайте гордо на семейни събирания и приятели. Възхищението от страна на роднини и приятели ще го мотивират за нови спортни подвизи. Детето ще се чувства поласкано от вниманието на родата и това ще го подтикне към нови стремежи.
  9. Поощрявайте го в първите му стъпки, защото децата много често се отказват, като срещнат трудности. Началото винаги е много важно за по-нататъшното практикуване на даден спорт.
  10. Придружавайте го по спортни събития, в които се изявява, независимо дали са училищни спортни мероприятия или клубни състезания. Бъдете истински фен на детето си!
Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow Интересно Arrow Как да запалим децата си да спортуват?