Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Цитруси - за здравословно хранене и избягване на стреса

Цитруси - за здравословно хранене и избягване на стресаЛипсата на витамини (авитаминозата) никога не може да остане незабелязана за организма. Недостатъчното им количество винаги има последствия за функционирането на нашето тяло. За хора с нарушен хранителен режим е просто задължително да си набавят витамините в концентриран вариант. Може да се посъветвате в аптеката и да си купите витамини, подходящи за вашия режим начин на живот. 

Но ако предпочитате да се храните здравословно, да избягвате стреса и липсата на енергия по естествен за вашето тяло начин, най-добре включете в менюто си повече цитрусови плодове. 

Ако предпочитате да се храните здравословно, да избягвате стреса и липсата на енергия по естествен за вашето тяло начин, най-добре включете в менюто си повече цитрусови плодове.

Общото между всички цитрусови растения е съдържанието на лимонена киселина, захар, каротин, минерали и витамини. Специалните им качества ги правят основен защитник на имунната система, а високото съдържание на антиоксиданти подпомага борбата с раковите клетки. 

Витамин С например е необходим в процеса на образуване на естествен колаген в тялото, който който укрепва кръвоносните съдове, костната тъкан, кожата и способността за зарастване на раните. Не забравяйте, че в кората на плодовете се съдържа много повече витамин С, отколкото в месестата им част. 

Биофавоидите, които основно се намират в кората на цитрусовите плодове, се грижат за безупречното състояние на капилярите. Пектините съдържащи се в месестата част, способстват за отстраняване на вредния холестерол и токсичните вещества от организма, защитавайки го от сърдечно-съдови и ракови заболявания. Лимонената както и всички органични киселини, притежава изразено антимикробно действие, а също така подобрява работата на храносмилателния тракт. 

Не можем да посочим някой от семейството на цитрусите като най-полезен. Всеки от тях има свои уникални свойства, и свое незаменимо място в ежедневното ни меню: 

  • Портокалите например снижават с 20 % риска от сърдечно-съдови заболявания. Благодарение на портокала се подобряват обмените процеси, прочиства се черния дроб, нормализира се работата на червата. Наред с това той действа положително на нервната система. И колкото и да е странно именно той, а не лимоните, се счита за най-полезен сред цитрусите.
  • Съдържащият се в сока от лимон кумарин се използва за лечение на ангина.
  • Мандарините са полезни за стомашно-чревни заболявания.

По съдържание на витамини цитрусите можем да подредим по следния начин: 

  • Портокал
  • Лимон 
  • Грейпфрут
  • Мандарина
  • И останалите цитрусови плодове.

Въпреки, че витамините не са плодовете с най-високо съдържание на витамин С, те са истински рекордьори в съхраняването му. Всъщност до пролетта само цитрусовите плодове са способни да запазят витамин С, благодарение наличието на тънка ципа, която спира разрупаващия витаминния състав кислород. И дори нарязания, поръсен със захар лимон съдържа не по-малко от 90 % витамин С в сравнение с плода, откъснат от дървото. 

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow Храни Arrow Цитруси - за здравословно хранене и избягване на стреса