Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Вашите енергийни храни

Вашите енергийни храниВъглехидратите имаха лоша слава в миналото, но всъщност са в основата на всеки пълноценен режим на хранене. Важното в случая е да се приемат богати на влакнини сложни въглехидрати вместо прости.

Въглехидратите са основните компоненти на здравословната диета. Те осигуряват енергия на организма, като се преработват и превръщат в глюкоза. Глюкозата в кръвта се нарича още кръвна захар. Ако ограничите приема на въглехидрати, част от приеманите белтъчини и малка част от мазнините ще се метаболизират до глюкоза, за да се поддържа постоянно нивото на кръвната захар, което всъщност е сложен и изтощителен процес. Много по-здравослов-но е да доставяте необходимата енергия на организма под формата на въглехидрати, но от правилния вид.

Прочети още: Вашите енергийни храни

Консумирането на риба веднъж седмично може да намали риска от внезапна сърдечна смърт

konsumirane-riba-zdraveЗдравословното хранене не се състои единствено в намаляване на приеманите мазнини. То означава да се разграничават добрите от лошите мазнини, да се приема разнообразна храна в правилни пропорции и най-вече здравословните хранителни навици да се запазят по-дълго (най-трудно изпълнимо при повечето хора).

Прочети още: Консумирането на риба веднъж седмично може да намали риска от внезапна сърдечна смърт

Пчелният прашец е есенцията на живота

Пчелният прашец е есенцията на живота

На последък стана модерно да ядем годжи бери, спирулина, мака, чиа семена и други супер храни, непознати за нашите баби и дядовци. Супер храните са храните на бъдещето, защото те са изключително богати на хранителни вещества. Но дали е нужно те да пътуват хиляди километри докато стигнат до нас? Нужно ли е да да плащаме толкова висока цена за вносните модерни стоки, след като в България имаме предостатъчно супер храни, които по нищо не отстъпват на чуждите, и с които нашите предци са поддържали своето здраве? Избирайки българското, всички ние стимулираме развитието на икономиката на страната ни. А и за нас българите е по-естествено и по-природосъобразно да се храним с храна, отгледана върху родна земя. За това и смятаме да ви представим българските супер храни и тяхните уникални свойства.

Прочети още: Пчелният прашец е есенцията на живота

Правилен хранителен режим

Правилен хранителен режимСпециалистите в областта на диетологията смятат, че правилният режим на хранене предполага прием на храна 4 пъти дневно. Най-обилна следва да бъде закуската, а най-лека вечерята. Това е така, защото закуската дава на организма необходимото количество енергия и хранителни вещества, които ще се изразходят през деня. Такъв подход е удачен, ако първата половина от деня е по-активна за човека. Най-доброто време за хапване сутрин е 2-3 часа след ставане от сън, а най-подходящите продукти са: каши, картофи, пълнозърнест хляб и плодове.

Прочети още: Правилен хранителен режим

Мед за подобряване на метаболизма

pchelen-med-zdrave-hranaПочти всички пчелни продукти, като мед, прополис, пчелно млечице са незаменими и имат лечебни свойства.  Пчелните продукти се използват широко в медицината и козметологията. А царят сред тях, разбира се, е меда. 

Дори и в древността всички лекари придават голямо значение на този пчелен продукт: медът е използван като подмладяващо средство. Вярвало се е, че всички хора след 45 години, за да удължат живота си трябва да включват в хранителния си режим мед с мляко или с орехи.  Пчелният мед, особено липовият, е смятан за най-популярното средство за лечение на настинки у дома, благодарение на неговите свойства: отхрачващо, потогонно, сънотворно, антибактериално, антивирусно и противогъбично средство. 

Прочети още: Мед за подобряване на метаболизма

Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow Храни