Каталог Бойни изкуства

Добавете Вашия клуб в Каталога за бойни изкуства, като попълните формата. За повече информация, моля свържете се с нас.

Резултати от 3-ти Международен турнир по Таекуондо WTF Херея Оупън 2013

Резултати от 3-ти Международен турнир по Таекуондо WTF Херея Оупън 2013

На 27.04.2013 г. в столичната зала „Зимен Дворец на спорта” в Студентски град се проведе 3-то издание на станалия вече традиционен международен турнир по олимпийско таекуондо „Херея Оупън”. Организаторите от софийския клуб „Херея” с помощта на Българската Федерация по Таекуондо ВТФ се бяха постарали да привлекат  многобройни участници от България, както и международни спортисти  най-вече от Гърция и по-малобройни отбори от Македония, Хърватска, Албания, Косово и Молдова. Участниците общо бяха над 600 официално регистрирани, както и доста, които се регистрираха на място поради по-късното им включване в състезанието, като общо броя на състезателите надхвърли 700. Това по данни на организаторите от ТК ХЕРЕЯ превърна  състезанието в най-масовия турнир за деца и кадети в Европа  .

Като цяло състезанието вървеше стегнато и въпреки огромното множество от деца и кадети всичко успя да приключи в рамките на деня. Тук е мястото да отбележим, че за такъв голям форум, в какъвто се превърна този турнир по-уместно би било срещите да се проведат в два последователни дни и тогава нямаше да се случва чакане от по 8-9 часа преди изиграване на първа среща.

За пръв път се проведоха елиминации  и финали най-напред  само при най-малките, което сравнително облекчи положението и на практика до обяд много от срещите – включително финалните бяха привършили при децата.  Това „даде въздух” на присъстващите в залата, поради напускане на част от състезателите и публиката.

От международните състезатели ярко впечатление при децата и  кадетите направиха силните сборни отбори на Северна  и Южна Гърция, със състезатели специално подбрани сред най-добрите участници на националните им първенства, което показва сериозно отношение на съседите ни към нивото на българското таекуондо и този турнир.

От българска страна участие взеха състезателите на „Спарта”, “Херея”, „Чо Елит”, „Рамус”,  „Кентавър”, “Таекуондо фитнес”, „Гладиатор”,  „Форс -1992”, „Кентавър”, „Ахил”, „Сунг Ри Атлантик”,”Нерон”, „Екстрийм”  и др. Нашият клуб „Рангдо” взе участие в турнира с 4-ма състезатели – трима дебютанти в клас Б при децата и кадетите, съответно Любомир Антонов/-40 кг/, Георги Христов /-27 кг/и Лора Андреева /-41 кг/, и най-добрия ни състезател в клас А – Теодор Здравков/ 40 кг/.

Като цяло това бе едно трудно състезание, на високо ниво поради силната конкуренция от страна най-вече на гърците, на което ние предвид нивото и броя на участниците се представихме отлично, като Теди Здравков завоюва сребърен медал в една от най-тежките категории/-40кг/ при децата, а Лора спечели бронзов медал в клас Б при кадетките.

Хронологично пръв започна Любо в среща 204 – клас Б. Това беше първо състезание за Любо и той се представи много добре. Започна силно, отбеляза няколко точки на състезател от „Барин” с по-висока степен и повече опит,но отчитане не последва. После се установи, че системата за отбелязване на точките не работела и на практика втория рунд всичко започна отначало. Любо водеше 2:1 девет секунди преди края, когато опонента му изравни. Стигна се до златна точка, където противника успя пръв да отбележи. Въпреки това ние сме доволни от представянето на Любо и смятаме, че той има силно бъдеще като състезател, поради физическите си качества и психическата си устойчивост.

Втори за клуб „Рангдо” излезе Георги Христов при децата клас Б в кат. До 27 кг. Жорко е 9-ти гуп /жълта черта/и  е само на 7 години, и никога не беше играл на състезание. Опонента му беше със зелен колан и много повече опит. В началото бяха почти равностойни, после Жорко се пообърка и на моменти спираше и накъсваше играта, което позволи на противника му да го победи. Вторият рунд  Жорко се опита да отбележи и на няколко пъти успя добре да ритне, за което спокойно можеха да му пишат поне 2 точки. Е, това не се случи – съдиите може би очакват от децата в клас Б силни и прецизни удари както при кадеите…както и да е, за Жоро това беше добър старт и трупане на опит.

Трети за „Рангдо” излезе Теди Здравков, срещу грьцки състезател от A.C Kallitheas Theagenis (GRE). Гърчето беше добре подготвено, силно физически и много нахъсано. Хвърли се да атакува от което Теди в началото леко се огъна, но успя да го законтри на два пъти с тио лиги, което поохлади страстите на противника. В този мач Теодор допусна грешка в началото, което му костваше удар в главата и повеждане в резултата. Вторият рунд обаче Теодор се развихри и надделя с техника и мисъл. Играта бе равностойна, до момента в който противника се откри и Теди моментално го „закова” с нерио чаги със скок /има и страхотна снимка във Facebook точно на тази атака/, за което му присъдиха 4 точки. После обаче решиха да си ги вземат /по искане на главния съдия, която беше гъркиня/ с аргумента, че Теодор бил избутал опонента си с ръце. Това, естествена беше оспорвано от г-н Чешмеджиев /треньора на Теди/и след като страничните съдии потвърдиха, точките си останаха. Една добра среща, от която могат да се извадят поуки.

Втората среща на Теодор не се състоя, поради дисквалифициране на  опонента му. Така в третата среща отидохме да се борим отново със добре подготвен гръцки състезател. Тук Теди излезе много концентриран и заигра професионално. Не се хвърляше в необмислени атаки, но в същото време успя да накаже всяка грешка на противника си и да използва всеки шанс.  Много добра среща и логична победа.

За жалост в срещите имаше брутални и абсолютно неспортсменски атаки под  хогото от страна на гръцките състезатели, което донесе и контузия за Теодор. В крайна сметка ние победихме, но контузията на нашето момче не му позволи да играе неговата игра и да бие на финала.

А финала дойде само след 6 срещи, отново на 5-то игрално поле и отново срещу гръцки състезател на Taekwondo Union of Northen Greece. Теди за съжаление не беше се окопитил от контузията, крака го болеше много и на практика заигра на един крак. Опонента нападаше агресивно, а Теодор технически не можеше да му противодейства. Въпреки това, две тио лигита със скок се разминаха на „косъм” от главата на гръцкия състезател, като само късметът го спаси. Отново последва нелогична серия от точки, които дойдоха от наказания срещу Теодор от страна на главната съдийка, като можем да оспорим поне 5 от тях. При така създалите се обстоятелства и лошото състояние на Теодор след контузията, г-н Чешмеджиев прекрати срещата в началото на втория рунд. За Теди остана среброто и надеждата за по-коректни съперници на следващите турнири.

Няколко часа след края на срещите за Теди,  контузията му се задълбочи и прерастна в коремни спазми, като се наложи да бъде изведен с линейка от залата и откаран  в „Пирогов”. За щастие, оказа се че ребрата са контузени, което е довело до притискане и  спазъм на далака със остри болкии, но  по-сериозни последствия нямаше. И всичко това поради некоректното поведение на гръцкия състезател, който нарани Теодор с удар с коляно под хогото, заради това, че не се е научил как се губи среща с достойнство. Такива „спортисти” трябва да бъдат дисквалифицирвани на момента, без право на участие поне в следващите няколко турнира, а на треньорите им да им бъде правена много сериозна забележка. Няма да допуснем подобни инциденти да застрашават здравето на нашите състезатели и ще вземем всички необходими мерки това да не се случва за в бъдеще.

Последна игра Лора, след 8 часово чакане в претъпканата зала. Тя изигра среща с пореден номер 534 при кадетките, в кат. до 41 кг. Лора тренира от няколко месеца и показва сериозно отношение и добри способности. Това и позволи да дебютира в първото си състезание въобще, и то срещу много силна съперничка с червен колан /!/. Тук е мястото да попитаме как се случва така, че състезатели с високи степени, които очевидно са за клас А играят в клас Б и какъв е смисълът? Нали затова е клас Б, за да могат тези, които тепърва прохождат в състезателната си кариера да усетят играта срещу равностоен съперник?

Противничката на Лора беше нахакана, агресивна и очевидно готова да я прегази. Въпреки това Лора се бори много добре, с лекота отбягваше силните атаки и добре спираше съперничката си със силни дольо чагита и удари с ръце в хогото. Лора падна с резултат 3:0, но реално стоеше перфектно, особена като за първа среща на първо състезание. Има бъдеще в това момиче и при по-сериозни тренировки ще стане отлична състезателка. Бронзовият и медал е напълно заслужен и трябва да се гордее с него.

С това нашето участие в надпреварата приключи и сега ни предстои подготовка за следващите турнири:

  • 11 май – Държавното първенство при кадетите,
  •  19 май – Международен турнир „Beograd Trophy 2013”,Сърбия
  •  8-ми юни – Държавното първенство при децата.
Вие сте тук:Начало Arrow Новини Arrow Резултати от 3-ти Международен турнир по Таекуондо WTF Херея Оупън 2013